Diacov dezvăluie cine era dorit procuror european în Republica Moldova. „Noua lege va distruge Procuratura”
0Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, susţine că noua lege privind Procuratura, care urmează să fie votată în lectura a doua de către Parlament, va distruge acest sistem, iar implementarea acesteia va avea consecinţe catastrofale. Reprezentanţii Procuraturii Generale au răspuns acuzaţiilor, declarând că această lege a fost avizată pozitiv de Comisia de la Veneţia.
Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că noua Lege a Procuraturii este periculoasă. Acesta a decis să-şi facă publică opinia, în contextul în care autorităţile au promis protestatarilor din centrul Capitalei că, în curând, aceasta ar putea fi votată de deputaţi în lectură finală. Potrivit lui Diacov, proiectul nu a fost elaborat de cei mai buni specialişti, numele acestora fiind practic necunoscute, iar doctori în ştiinţe juridice de la Academia de Ştiinţe şi univeristăţile din Republica Moldova nici nu i-ar fi invitat nimeni.
Procurorul general, acuzat de uzurparea puterii
Şeful Procuraturii municipale l-a acuzat pe procurorul general, Corneliu Gurin, că ar fi uzurpat în ultimii cinci ani puterea de stat, deoarece instituţia a funcţionat fără colegiu, care ar verifica activitatea instituţiei. Ion Diacov s-a arătat nemulţumit de faptul că actualul proiect prevede lichidarea de jure a acestui colegiu. De asemenea, procurorul susţine că se crează „un monstru” prin înfiinţarea unei procuraturi specializate în lupta cu crima organizată. „În legislaţia Republicii Moldova nu există un astfel de termen juridic. Această procuratură va avea atribuţii exagerate. De unde ştim că acel procuror care o va conduce va fi cel mai cinstit?”, s-a înterbat procurorul.
Ion Diacov mai susţine că acest concept a fost creat „pe sub masă” şi nu i-au fost acordate doar două zile pentru a fi examinat.
Diacov dezvăluie numele celui care avea să fie procurorul european
Procurorul municipiului Chişinău susţine că principala problemă în acest sistem este corupţia despre care vorbesc „şi boshetarii, şi conducătorii marilor state, numai la procuratură - nu. Este necesară o curăţare a acestuia”. Referitor la propunerea care se vehiculează tot mai des privind numirea unui procuror europan în fruntea Procuraturii Generale, Ion Diacov susţine că au fost persoane interesate ca această funcţie să fie ocupată de Virginijus Sabutis, care a făcut parte din grupul de lucru privind elaborarea noii legi din partea Uniunii Europene. „Virginijus Sabutis a avut birou în Procuratura Generală timp de mai mulţi ani şi primea un salariu de 5-6 mii de euro. A fost martor ocular la tot ce se întâmplă în Procuratură, cunoştea tot şi avea acces la toate materialele. De ce nu a dat alarma şi nu a arătat ce se întâmplă?”, a declarat procurorul municipiului Chişinău.
Experţi internaţionali, plătiţi cu 2,6 milioane de lei
Potrivit lui Ion Diacov, acum în Procuratura Generală activează alţi doi experţi internaţionali din Bulgaria şi Grecia pentru care a fost aprobat un buget de 2,6 milioane de lei. „Aceşit bani vor fi plătiţi tot din buzunarele celor care protestează în PMAN. Nu vreau să-i insult, dar am mari dubii că pot să facă schimbări importante”, a mai spus şeful Procuraturii municipale.
Ion Diacov crede că cea mai viabilă soluţie privind reformarea acestui sistem este ca procurorilor să li se acorde statutul de magistrat.
Procurorul trebuie să fie magistrat
„Acordarea funcţiei de magistrat procurorilor va duce la modernizarea acestei funcţii. Procurorul trebuie să fie un magistrat fără putere judiciară, care nu examinează dosare în fond, dar se ocupă direct de exercitarea şi verificarea urmăririi penale, prezentarea învinuirii în instanţele judecătoreşti, apărarea intereselor societăţii şi a ordinii de drept. Un procuror care se vede magistrat este mai puţin dispus să desfăşoare acţiuni necorespunzătoare în timpul investigaţiei, vor fi mai puţini dispuşi unei influenţe din interior şi din exterior”, consideră Diacov, citând opinia Asociaţiei Europene a Magistraţilor pentru Democraţie şi Drepturile Omului în declaraţia de la Palermo.
Procurorul municipiului Chişinău susţine că o astfel de propunere a venit şi din partea fostului procuror general, Valeriu Zubco, dar şi din partea actualului preşedinte al Curţii Constituţionale şi fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase.
„Corneliu Gurin mi-a spus că toţi sunt corupţi”
Ion Diacov sugerează că procurorul general ar tolera actele de corupţie din sistem. „În discuţia cu acesta i-am spus despre fostul meu adjunct de care sunt convins că a fost implicat în acte de corupţie. Corneliu Gurin mi-a spus că toţi sunt corupţi şi, mai în glumă mai în serios, mi-a propus să facem schimb de adjuncţi. I-am răspuns că dacă îl suspectează pe adjunctul său de corupţie să întreprindă măsuri”, a menţionat Diacov.
Procurorul municipiului Chişinău susţine că vrea să atragă atenţia deputaţilor privind faptul că implementarea noii Legi a Procuraturii va avea consecinţe catastrofale, afirmând că unii lideri ai partidelor aflate la guvernare au recunoscut că nici nu au citit noul concept când l-au votat în prima lectură.
Procuratura Generală: Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv proiectul
Solicitat de Adevărul Moldova, Serviciul de Presă al Procuraturii a declarat că Ion Diacov şi-a expus opinia şi este o manifestare a libertăţii de exprimare, ceea ce înseamnă că există democraţie internă în Procuratură. „Referitor la reformă, toate opiniile şi propunerile au fost intens discutate şi argumentate, iar Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv proiectul noii Legi a Procuraturii”, a subliniat Serviciul de Presă al instituţiei.