Procuratura Generală oferă detalii despre eliberarea lui Veaceslav Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Platon

Procuratura Generală a anunţat că după examinarea materialului probator, Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandru Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon.

Magistraţii au dispus suspendarea imediată a executării sentinţei Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privinţa lui Veaceslav Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani şi corupere activă.

Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon este condiţionată de evoluţia procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.

Circumstanţele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanţiilor inerente unui proces echitabil - omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-l vizau pe Platon.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că există informaţii precum că disculparea lui Veaceslav Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. În acest sens, deputatul a solicitat ca Procuratura Generală să-i răspundă la câteva întrebări.

Alexandr Stoianoglo a anunţat luni, 18 mai că Veaceslav Platon îşi ispăşeşte pedeapda ilegal pentru că dosarul acestuia „a fost falsificat în totalitate”. Stoianoglo a comunicat că dosarul penal pe numele lui Platon va fi revizuit şi trimis în instanţă la rejudecare.

Veaceslav Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. 

Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale, unde a primit 18 şi, respectiv, 12 ani de detenţie. Veaceslav Platon pledează nevinovat şi afirmă că în spatele acestor acţiuni ar sta Vlad Plahotniuc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite