Procuratura de la Chișinău: Declarațiile Marinei Tauber privind pregătirea unor provocări militare nu se confirmă

0
Publicat:

Procuratura a demarat investigațiile după declarația Marinei Tauber privind pregătirea provocărilor militare în apropiere de Transnistria, precizând că vicepreședinta partidului Șor a fost chemată la sediu, pentru a veni cu probe, dar aceasta a refuzat să se prezinte. 

Procurorii s-au autosesizat în urma declarațiilor Marinei Tauber. FOTO: Arhivă
Procurorii s-au autosesizat în urma declarațiilor Marinei Tauber. FOTO: Arhivă

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-au autosesizat în urma declarațiilor Marinei Tauber, vicepreședinta partidului pro-rus Șor. 

,,Declarațiile deputatei Marina TAUBER privind pregătirea unor provocări militare în proximitatea regiunii transmistrene nu și-au găsit confirmare. PCCOCS s-a autosesizat urmare a declarațiilor deputatei Marina Tauber la briefingul din 24 martie privind pregătirea unor provocări militare în proximitatea regiunii transnistrene”, au menționat procurorii. 

Tot ei spun că Marina Tauber a refuzat neîntemeiat să se prezinte la sediul lor. ,,În cadrul examinării declarațiilor făcute de aceasta la briefingul din 24 martie, Marina Tauber a fost citată de oamenii legii în repetate rânduri pentru a conforma alegațiile sale cerințelor Codului de procedură penală. Deputata, însă, de fiecare dată a refuzat invocând motive pe care procurorii le consideră neîntemeiate”, au conchis reprezentanții PCCOCS.

Declarații după avertismentul președintei Sandu

La sfârșitul lunii trecute, vicepreședinta partidului prorus Șor, Marina Tauber, a afirmat că premierul și președinta țării ar pregăti o provocare militară la granița cu Transnistria, a doua zi după Paște.

Reprezentanții Executivului de la Chișinău au negat informațiile. În același timp, au precizat că ,,instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”.

Acuzațiile formațiunii proruse au venit după ce președinta Maia Sandu a declarat că gruparea Șor are misiunea de la Kremlin și FSB să aducă războiul în țara sa.

,,Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv, să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB, să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic, însă azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Sunt agenți ai Kremlinului, care după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de proprii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare”, a declarat Maia Sandu de la tribuna Parlamentului. 

Partidul Șor în spatele mai multor manifestații

În ultima perioadă, în țara vecină au avut loc mai multe manifestații antiguvernamentale organizate de partidul Șor, condus de Ilan Șor, politician cu probleme penale care se ascunde de justiția de acasă în Israel. Acesta neagă că formațiunea sa ar fi folosită de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul.

Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei. 

De asemenea, anchetele procuraturii au scos la iveală faptul că unii dintre participanții la aceste evenimente ar fi plătiți. De pildă, peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute au fost ridicate recent în urma perchezițiilor în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului. Sume care erau destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite