Primul congres al Asociaţiei Moaşelor din Republica Moldova: salarii mizere şi condiţii de lucru precare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moaşele venite la primul Congres al Asociaţiei Moaşelor din Moldova s-au plâns de salariile mizere pe care le primesc.

Sute de moaşe şi medici ginecologi s-au adunat astăzi la primul Congres al Asociaţiei Moaşelor din Republica Moldova. Chiar dacă viceministrul Sănătăţii le-a vorbit despre reforme şi le-a ridicat în slăvi datorită meseriei lor, moaşele s-au plâns de faptul că au salarii mizere.

„Iau 1.600 de lei, cu toate sporurile. Trebuie să-ţi placă mult meseria asta, ca s-o practici. Cele mai dificile naşteri la care am asistat sunt cele cu malformaţii. Nu poţi fi indiferent de durerea şi suferinţa cuiva. Mai ales când trebuie să-i spui cum este copilul“, a spus Vera Ciocârlan, o moaşă care de 37 de ani lucrează la maternitatea din Drochia.

„Salariile sunt foarte mici. Lucrez din 1975 şi am salariul 1.300 de lei. Copiii mei lucrează peste graniţă şi mă mai ajută ei. Iarna avem cele mai dificile naşteri, când trebuie să mergem prin raion, pe străzile înzăpezite. Niciodată nu ştii la ce să te aştepţi şi cum te întorci de la un caz“, afirmă şi Galina Paladiciuc, moaşă la spitalul raional din Edineţ.

„Salariile sunt mici la moaşte. E un proiect de hotărâre la Ministerul Sănătăţii care prevede modificarea standardelor de salarizare pentru personalul medical, în funcţie de performanţă. O moaşă în Franţa ia cam 1.200 de euro. La noi undeva pe la 250 de euro. Văd reală această modificare în sistemul nostru de salarizare nu mai devreme de 2014“, susţine directorul Centrului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite