Vlad Filat nu regretă votul de vineri din Parlament şi spune că a avut ca scop protejarea valorilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Vlad Filat FOTO: Tudor Iovu
Fostul premier Vlad Filat FOTO: Tudor Iovu

Votul comun PLDM-PCRM de vinerea trecută, din Parlament, criticat de o serie de oficiali europeni, este un efort de protejare a valorilor europene şi readucerea încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie şi clasa politică moldovenească. Aşa explică liderul PLDM Vlad Filat pasul făcut acum o săptămână.

Zilele trecute am discutat pe larg cu liderii europeni şi am reconfirmat poziţia PLDM referitoare la fortificarea instituţiilor de stat din Republica Moldova. Ştiu că unii reprezentanţi europeni sunt dezamăgiţi. Avem aceleaşi îngrijorări, însă nimeni nu a depus un mai mare efort decât noi pentru reconstrucţia unei alianţe pro-europene şi votarea unui guvern”, a declarat Filat.

Fostul premier a justificat votul fiecărui proiect adoptat vineri în Legislativ. Cu referire la demiterea procurorului general Corneliu Gurin, Filat a spus că acesta are calităţile necesare pentru a fi un procuror bun, doar că nu respectă condiţiile legii (experienţă în domeniul procuraturii).

Amendarea legislaţiei electorale a fost condiţia celor din PD pentru ca formaţiunea să voteze guvernul, a mai menţionat liderul PLDM. „Când am acceptat, am avut în vedere alegerile parlamentare ordinare, programate pentru începutul anului 2015, perioadă suficientă pentru a ajusta cadrul normativ. Comisia parlamentară a stabilit grave carenţe, întrucât cetăţenii din stânga Nistrului şi cei din diasporă nu aveau aceleaşi drepturi ca şi restul cetăţenilor”, a adăugat Filat.

Cât despre resubordonarea Centrului Naţional Anticorupţie Guvernului, ex-premierul a spus că PLDM a urmărit un singur scop: justiţia să nu fie una selectivă. Iar în ceea ce priveşte posibilitatea preşedintelui de a face remanieri guvernamentale la propunerea şefului interimar al Executivului,  aceasta este conformă unei decizii anterioare a Curţii Contituţionale.

„Mulţi din cei care acum apar în postura de mari apărători ai parcursului european, cu un an în urmă se declarau eurosceptici şi puneau la îndoială capacitatea de a realiza angajamentele şi  chiar sabotau deschis acţiunile noastre. Şi înainte de a fi demis Guvernul oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea. Din păcate, mesajul lor nu a fost auzit”, a conchis Filat.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite