Președintele Republicii Moldova a legat soluția problemei transnistrene de situația din Ucraina

0
Publicat:

Maia Sandu a numit situația geopolitică actuală foarte dificilă.

Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul
Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul

Moldova se așteaptă la condiții favorabile în contextul situației din Ucraina pentru a rezolva problema transnistreană, a afirmat miercuri președintele Republicii, Maia Sandu, într-un interviu acordat  portalului Vocea Basarabiei.

"Situația geopolitică este acum foarte complicată. Totul depinde de momentul în care se încheie războiul din Ucraina. Credem că o astfel de oportunitate poate apărea atunci când Ucraina își va recăpăta teritoriile. Ne pregătim pentru un astfel de scenariu", a spus ea, răspunzând la întrebarea dacă Chișinăul are un plan de reglementare.

Președintele a menționat că țara ei nu poate rezolva singură problema transnistreană. Totodată, ea a asigurat că Chișinăul este pentru o reglementare prin „mijloace pașnice”, respectând în același timp frontierele recunoscute internațional ale Moldovei. „Procesul de unificare ar trebui desfășurat în așa fel încât să păstreze funcționalitatea statului moldovenesc și cursul pro-european”, a precizat Sandu.

Relațiile dintre Moldova și Transnistria s-au răcit simțitor după alegerea lui Sandu în funcția de președinte, care a făcut câteva declarații dure împotriva Tiraspolului și a refuzat să se întâlnească cu liderul republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky. După aceea, în Codul penal național au fost introduse sancțiuni pentru separatism, făcând posibilă urmărirea penală a oricărui funcționar din Transnistria, situată între Moldova și Ucraina.

În acest context, Tiraspolul a început pregătirea măsurilor de răspuns, și a cerut, de asemenea, reluarea negocierilor în formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, observatori din UE și Statele Unite). Cu toate acestea, în prezent, mediatorii notează motivele obiective ale inactivității acestui mecanism în lumina deteriorării relațiilor dintre Kiev și Moscova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite