Premierul Iurie Leancă: „Votul Sovietului Suprem de la Tiraspol este o sfidare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adresarea aşa-zisului Soviet Suprem către preşedintele şi Parlamentul de la Moscova cu rugămintea de a recunoaşte independenţa şi ulterior a încorpora în componenţa Federaţiei Ruse Transnistria "nu este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a declarat prim-ministru Republicii Moldova, în deschiderea şedinţei de Guvern.

"Prin această adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – şi anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul 5+2. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune“, a mai spus oficialul.

Şeful Guvernului a făcut apel către partenerii din Federaţia Rusă să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional.

„Demersul aşa-zisului Soviet Suprem este o acţiune unilaterală contraproductivă. Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Noi suntem deschişi şi cointeresaţi pentru elaborarea unui statut special al regiunii transnistrene, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“, a spus în încheiere premierul Iurie Leancă.

Astăzi, Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat unanim pentru „iniţierea unei proceduri de recunoaştere" a regiunii transnistrene, adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei (ambele camere ale Parlamentului rus) şi preşedintelui Rusiei, totodată preşedintelui Transnistreiei Evgheni Sevciuk.

În text se arată că „poporul transnistrean, prin intermediul unuia dintre cele mai democratice exerciţii - referendumul, a votat pentru independenta RMN (Republica Moldovenească Nistreana) şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă. În conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional, dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să fie la baza deciziilor politice, iar fiecare stat este obligat să respecte acest drept", spun liderii de la Tiraspol în hotărârea votată astăzi.

La referendum din 17 septembrie 2006, 97,2% din populaţie ar fi votat pentru independenţă RMN şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

La mijlocul lui martie, Mihai Burla, preşedintele Sovietului Suprem, a avut o cerere similară, adresându-se adresat omologului său de la Kremlin, Serghei Narîşkin, cu o solicitare de examinare a posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite