Platforma de Parteneriat pentru Moldova, la Chișinău. Printre participanți, ministrul român al Afacerilor Externe

0
0
Publicat:

Reuniunea Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, ajunsă la cea de-a 5-a ediție, va avea loc pe 17 septembrie la Chișinău. Evenimentul va reuni zeci de participanți, printre care miniștrii afacerilor externe din Franța, Germania și România.

Ministrul moldovean a oferit detalii despre eveniment. FOTO: Mfa.gov.md
Ministrul moldovean a oferit detalii despre eveniment. FOTO: Mfa.gov.md

În timpul evenimentului vor fi patru grupuri de lucru care vor aborda teme, precum: 

,,Justiție, anticorupție și securitate;

Energie, eficiență energetică și mediu;

Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică;

Reforma administrației publice și management-ul finanțelor publice”, potrivit ministrului moldovean al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. 

Moldova Europeană, Modernă și Sigură

În total, 65 de delegații, inclusiv miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale, vor participa la cea de-a 5-a ediție a platformei. Evenimentul din acest an va avea loc sub patronajul prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean.

,,Prietenii țării noastre vor veni la Chișinău ca să transmită un mesaj comun: Sunt pentru Moldova Europeană, Modernă și Sigură!”, a declarat ministrul moldovean.

În opinia lui Mihai Popșoi, reuniunea Platformei de Parteneriat ,,este și o recunoaștere a angajamentului asumat de Guvernul Republicii Moldova și cetățenii noștri de a ne ancora țara noastră într-un spațiu al păcii, prosperității și democrației. Dovedim o dată în plus că Republica Moldova este un furnizor de stabilitate, o țară în care construim democrația, transformăm oportunitățile în bunăstare pentru cetățeni. 

Pe măsură ce avansăm în calea noastră europeană, avansăm cu fermitate și în implementarea reformelor necesare pentru cetățeni. În acest context, această inițiativă evoluează de la Platforma de Sprijin, care era focusată pe răspunsul la crize, și se transformă în Platformă de Parteneriat, care se va concentra pe cooperarea și dezvoltarea pe termen lung pentru a ne consolida și mai mult eforturile și resursele în atingerea obiectivelor de dezvoltare a țării.

Scopul nostru a fost să identificăm, în conformitate cu reformele și prioritățile de dezvoltare pe care ni le-am asumat pentru perioada 2025-2027, proiectele și acțiunile concrete și necesitățile de resurse adiționale de care avem nevoie pentru a asigura creșterea veniturilor din surse durabile, pentru a crea locuri de muncă bine plătite și condiții decente de trai, pentru a asigura oportunități de dezvoltare economică și creștere a bunăstării cetățenilor”, a adăugat Mihai Popșoi. 

Patru ediții

La reuniunile anterioare ale platformei, desfășurate la Berlin, Paris, București și Chișinău, Republica Moldova a beneficiat de ajutoare pentru compensarea cheltuielilor energetice, sprijinirea fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

„Datorită contribuțiilor partenerilor la Fondul pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, cetățenii noștri au putut beneficia de compensații la facturile pentru energie. Am putut oferi ajutor ucrainenilor care au fugit din calea războiului. Am putut să gestionăm eficient securitatea la frontierele noastre. Ne-am consolidat capacitățile de a face față provocărilor hibride, avansând, totodată, în agenda noastră pe dimensiunea creșterii rezilienței socio-economice”, a conchis ministrul Mihai Popșoi. 

Trei state inițiatoare

În luna martie a anului 2022, la scurt timp după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, România, Franța și Germania au decis crearea unei Platforme de Sprijin pentru Moldova. Aceasta are scopul de a intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene, în contextul în care țara se confrunta cu un val de refugiați din Ucraina și cu o criză energetică cauzată de dependența de resursele energetice rusești.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite