Platforma de Sprijin pentru R. Moldova: Germania și Franța, sprijin de aproape 300 de milioane de euro
0În marja celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care a avut loc la Chișinău, Germania a anunțat că va oferi 95 de milioane, iar Franța peste 200 de milioane de euro țării pentru ca aceasta să depășească consecințele războiului rus contra Ucrainei.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a anunțat că țara sa va oferi 95 de milioane de euro anul viitor Republicii Moldova.
,,Moldova este în prima linie de apărare a libertății și democrației din acest motiv a fost important pentru mine, dar și pentru alți colegi de-ai mei să venim aici personal. Germania oferă sprijin pentru Moldova care va continua”, a spus oficialul de la Berlin.
Cu un anunț privind oferirea sprijinului financiar pentru Chișinău a venit și șeful diplomației franceze.
,,Noi am depus toate eforturile ca să organizăm și această ediție. Germania, Franța, România au decis să creeze Platforma de Sprijin în 2022, obiectivul fiind să oferim asistență de urgență pentru ca Moldova să depășească consecințele războiului lansat de Rusia contra Ucrainei. Franța va continua să-și aducă sprijinul oferit Moldovei și să pună la dispoziția ei 67 de milioane de euro pe an, începând cu 2024 și continuând cu 2025 și 2026. Pentru ajutorul adus refugiaților, vom veni cu o contribuție suplimentară de trei milioane de euro pe perioada rece a anului ”, a menționat ministrul de Externe de la Paris, Catherine Colonna.
Prezent la același eveniment, secretarul general al Guvernului României, Mircea Abdrudean, a afirmat că Platforma de Sprijin pentru țara vecină a fost lansată, pornind de la ,,recunoașterea unanimă a faptului că războiul neprovocat al Rusiei a avut consecințe de securitate și economice profunde pentru Republica Moldova. Țara a făcut pași semnificativi pentru consolidarea democrației, a instituțiilor, a sistemului de justiției și rezilienței sale în ansamblu. Nu este deloc întâmplător că Republica Moldova este principalul beneficiar al asistenței financiare pentru dezvoltare acordată de România. Avem numeroase proiecte de interconectare în domeniul energiei și al transportului. Suntem în curs de implementare a programului de asistență în valoare de 100 de milioane de euro, iar primele 10 milioane au fost deja transferate”.
Declarațiile oficialilor moldoveni
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a mulțumit pentru sprijin, menționând că datorită acestuia Republica Moldova ,,este un stat democratic, liber, puternic și în plină viteză în proces de aderare la Uniunea Europeană”.
Iar lidera de la Chișinău a menționat că în urma susținerii date țara sa a reușit mai multe lucruri care până acum câțiva ani erau din categoria celor irealizabile.
- Instituțiile noastre sunt pregătite să asigure ordinea și securitatea în țară,
- cumpărăm gaze naturale din mai multe surse și nu mai permitem să fim șantajați prin intermediul resurselor energetice,
- alocăm bani pentru cei mai vulnerabili,
- sprijinim deschiderea afacerilor, modernizăm cu pași rapizi rețeaua rutieră și avem planuri mari, bine puse la punct, pe care le-ați auzit astăzi”, a menționat Maia Sandu, accentuând că planul Republicii Moldova este să păstreze pacea, să asigure condiții europene de viață, printre ele numărându-se cale ferată ca-n UE și poduri care să conecteze țara la România și la Uniunea Europeană.
,,Vrem ca lumea întreagă să știe - Moldova este o țară sigură, liberă să-și decidă viitorul, care înțelege gravitatea provocărilor ce ne stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi. Sprijinul mare primit în ultimii ani ne arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a Uniunii Europene, ci că suntem și bineveniți”, a mai declarat președinta Maia Sandu.
Participanții evenimentului
57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare au participat la ediția a patra a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
În martie anul trecut, România, Franţa şi Germania au decis crearea acestei Platformei, scopul acesteia fiind să intensifice sprijinul internaţional şi al Uniunii Europene, în timp ce statul moldovean se confrunta cu un val de refugiaţi din Ucraina, cu o criză energetică în contextul dependenței de resursele energetice rusești.
La reuniunile precedente desfășurate la Berlin, Paris și București, Chișinăul s-a ales cu ajutor pentru compensarea cheltuielilor energetice, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.