Percheziţii la Vama Sculeni. Şeful Biroului Vamal şi alţi 14 angajaţi vamali, reţinuţi de CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO deschide.md
FOTO deschide.md

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au descins în dimineaţa zilei de marţi, 13 decembrie, la punctul vamal Sculeni, în cadrul unui dosar de corupţie. Şeful Biroului Vamal Sculeni, dar şi alţi 14 angajaţi ai postului vamal au fost reţinuţi.

UPDATE 14.20 Şeful Direcţiei de cercetări penale din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că angajaţii vamali reţinuţi „primeau şi estorcau de la cetăţenii care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova înspre România şi dinspre România pe teritoriul Moldovei. Banii erau primiţi pentru a nu evalua valoarea reală a mărfurilor de import. În rezultat în bugetul de stat nu ajungeau mijloace financiare care trebuiau să fie plătite în calitate de impozit sau taxe vamale”.

El a mai adăugat că au fost efectuate în total 18 percheziţii, la domicilii, automobile şi oficiile de lucru.

Pagubele aduse bugetului de stat urmează a fi estimate ulterior, însă sumele pe care le primeau angajaţii vamali erau între 50 şi 200 de euro.

UPDATE 14.10 În total au fost reţinuţi 15 persoane ce activau în cadrului Biroului Vamal Sculeni.

UPDATE 11.30 Alte şase persoane au fost reţinute de către CNA şi procurorii anticorupţie. 

Printre cei reţinuţi sunt doi şefi de tură din cadrul postului vamal Sculeni şi patru inspectori vamali.

 

În total, 10 lucrători vamali sunt reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de acţiuni de corupere.

UPDATE 10.30: Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat că până la ora 10.00 au fost reţinute patru persoane de către CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unui dosar ce vizează acţiuni de corupere comise de angajaţi ai postului vamal Sculeni şi biroul vamal Ungheni. 
Este vorba de şeful Biroului vamal Ungheni, adjunctul şefului Biroului vamal Ungheni, un şef de tură de la Postul vamal Sculeni şi un inspector vamal.

Acţiunea continuă cu percheziţii la mai multe adrese. 
Menţionăm că postul vamal Sculeni este deja deblocat şi funcţionează în regim normal.
 

Ştirea se actualizează. 

Amintim că la data de 1 noiembrie 2016, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la posturile vamale Sculeni şi Leuşeni. Atunci 30 de persoane au fost reţinute, printre care 14 vameşi, trei poliţişti de frontieră, şase operatori economici şi şapte şoferi, fiind la fel, cercetaţi penal într-un dosar de corupţie

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite