Dodon: Care va fi reacţia României dacă noi vom susţine separatiştii în Transilvania?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, 12 decembrie, că Bucureştiul ar trebui să înceteze politica unionistă în raport cu Moldova. În acest context, Dodon se întreabă cum ar reacţiona România dacă Moldova ar susţine separatiştii din Transilvania care cer unirea cu Ungaria.

„În calitate de preşedinte sunt obligat să lupt cu cei care vor să distrugă statalitatea Moldovei. Recent, prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că planurile privind Unirea Moldovei cu România nu trebuie amânate. 

Interesant, care va fi reacţia Guvernului României dacă noi vom susţine separatiştii în Transilvania, care pledează pentru unirea acestui teritoriu românesc cu Ungaria? Sau dacă vom finanţa politicieni care pledează pentru unirea Moldovei medievale, cerând să ni se întoarcă teritoriile din estul României? La ei acasă, pentru astfel de revendicări, autorităţile române te bagă la puşcărie, iar în raport cu noi ei se joacă. Asemenea poziţie nu contribuie la un dialog constructiv între statele noastre”, a menţionat Igor Dodon într-un interviu pentru TASS.

„Fraţi români, vă iubesc ca vecini, dar haideţi să ne respectăm ca două state independente!“

Aceasta a fost declaraţia socialistului Igor Dodon imediat după ce a fost ales preşedinte al Republicii Moldova. „Veniţi voi la noi, noi la voi, dar nu cu idei unioniste. Imaginaţi-vă dacă ar apărea în România mişcări finanţate de Republica Moldova care ar spune «Haideţi să lichidăm România, să luăm jumătate de România înapoi şi să ajungem la harta cum a fost Moldova»“, li s-a adresat Dodon românilor în cadrul unui interviu pentru TVR.

Dodon a susţinut că Moldova are o existenţă din secolul XIV, pe când România a fost creată în secolul XIX. „Greşeala Rusiei a fost că, în Tratatul de la Bucureşti din 1812 (încheiat între Rusia şi Turcia şi prin care Imperiul ţarist a anexat Basarabia - n.red.), s-a grăbit şi a pus frontiera pe Prut. Atunci a fost divizată Moldova. O parte a luat Imperiul Rus, altă parte au lăsat-o. Aceasta este greşeala mare a Rusiei. Ar fi fost mai bine să negocieze câteva luni şi să pună frontiera unde era Moldova istorică şi poate că Moldova ar fi fost integră şi acum”, a comentat, în urmă cu două săptămâni, Dodon.

Dodon a inaugurat, la TVR, războiul rece dintre România şi Moldova

Reacţia partidelor politice de la Bucureşti nu s-a lăsat aşteptată. Acestea au respins categoric retorica lui Igor Dodon, cel care a cerut ratificarea Tratatului de frontieră dintre România şi Republica Moldova, încetarea promovării ideilor unioniste şi acceptarea faptului că românii şi moldovenii au istorii separate.

În cadrul aceluiaşi interviu, Dodon le-a cerut oficialilor de la Bucureşti să uite de atitudinea de fraţi mai mari şi să semneze Acordul de frontieră: „Dacă ne respectăm ca state, hai să semnăm Acordul de frontieră pe care nu a vrut nimeni să îl semneze de 25 de ani. România se laudă că prima a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Vă mulţumim pentru acest lucru, dar de ce nu semnaţi Acordul de frontieră? Dacă ne stimăm reciproc ca state independente şi nu avem alte gânduri ascunse de lichidare a statalităţii Republicii Moldova“. Însă, ceea ce nu spune preşedintele Republicii Moldova e că prin semnarea acestui acord, România ar recunoaşte graniţele stabilite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, din 1939, prin care Germania şi Uniunea Sovietică s-au înţeles cu privire la anexarea de către ultima a Basarabiei, la acel moment parte a Regatului României. Astfel, România ar mai putea emite cu greu pretenţii în ceea ce priveşte unirea cu vecinii de peste Prut, fiind invocat argumentul istoric al desprinderii în urma ameninţării cu intervenţia armată de către sovietici.

Primul care a reacţionat la afirmaţiile lui Dodon a fost Traian Băsescu, fost şef de stat, în prezent candidat al PMP pentru Senat. „Sunt acel preşedinte care, cu toate presiunile internaţionale, a refuzat să trimită la ratificare spre Parlament Tratatul de frontieră dintre România şi Republica Moldova. Opt ani, acel tratat pe care Parlamentul de la Chişinău l-a ratificat a stat în sertar în biroul meu şi vreau să cred că nici preşedintele Iohannis nu îl va trimite vreodată, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel”, a afirmat Traian Băsescu, la o întâlnire organizată de PMP la Chişinău. Mai mult, acesta a îndemnat la prudenţă din partea părţii române şi a cerut ignorarea acelor „ticăloşi care tot desfăşoară o propagandă spunând că România se pregăteşte să invadeze Republica Moldova“. 

Fostul ministru de Externe social-democrat, Tituş Corlăţean, susţine că Dodon reia asemenea teme mai mult pentru a tensiona situaţia din această regiune a Europei. „Igor Dodon reia teme mai vechi, de sorginte rusă, pe care şi Voronin, şi Partidul Comuniştilor le-au promovat, însă n-au habar sau ignoră faptul că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Este o temă artificială, populistă, cea vânturată de Dodon. Pe de altă parte, nu România este cea care staţionează trupe militare pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, ci Federaţia Rusă“, a declarat Corlăţean pentru „Adevărul“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite