Prorusul fugar Ilan Șor, printre cei care dezinformează cel mai mult pe Facebook, potrivit unui raport realizat de comunitatea WatchDog

0
Publicat:

Oligarhii fugari, Ilan Șor și Veaceslav Platon, folosesc cel mai mult reclamele sponsorizate pe Facebook și cheltuie sute de mii de euro, acesta fiind unul dintre principalele instrumente de dezinformare al războiului hibrid lansat de Kremlin contra Chișinăului, potrivit unui raport al comunității moldovene WatchDog.md. 

Potrivit WatchDog.md, Șor cheltuie sume considerabile de bani pentru dezinformare. FOTO: Facebook
Potrivit WatchDog.md, Șor cheltuie sume considerabile de bani pentru dezinformare. FOTO: Facebook

Potrivit raportului WatchDog.md, oligarhul fugar, Ilan Șor, sancționat în data de 26 octombrie 2022 de SUA, iar de atunci și până acum el a sponsorizat 110 de reclame prin intermediul a 196 de pagini anonime pe Facebook, cheltuind circa 378.700 de euro. Dintre care în perioada 25 aprilie - 24 mai 2024, Ilan Șor a promovat cel puțin 52 de reclame prin intermediul a zece pagini pe Facebook, cheltuind aproximativ 12. 700 de euro.

,,Trei pagini aparțin membrilor Partidului „Renaștere”, susținut oficial de Ilan Șor, cum ar fi Vasile Bolea, Veaceslav Jucov și Aleksandr Nesterovschi. Restul paginilor folosesc o identitate de branding similară: au fotografii de profil cu drapelul Moldovei și nume de utilizator care fac aluzie fie la organizații media, fie la organizații patriotice:„Moldova cu Viață Plus”, „Moldova Cu Speranțe Mărite”, „Conștiința Îmbunătățită a Moldovei”, „Moldova în Media”, „Transformarea Moldovei Înainte” și „Știri din Moldova”. Toate aceste pagini utilizează categoriile „Site web media/de știri”, „Ziar” sau „Companie de producție media și difuzare” pentru a crea iluzia că aparțin unor instituții media legitime”, se arată în același raport. 

Falsurile lui Ilan Șor

Principalele falsuri promovate de paginile anonime ale lui Ilan Șor care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia sunt:

,,Occidentul dorește să acapareze Moldova pentru a declanșa acțiuni militare pe teritoriul

acesteia.

Dacă Maia Sandu va câștiga la referendum, Moldova ar putea dispărea ca țară.

Maia Sandu are standarde duble în lupta cu corupția.

Votul prin corespondență ar restricționa drepturile multor alegători, în special ale celor

care locuiesc în afara UE.

Rusia este principala piață de desfacere pentru agricultorii din Moldova”

Sumele cheltuite de Veaceslav Platon 

Iar celălalt oligarh fugar, Veaceslav Platon, sancționat în data de 30 mai 2023 de Canada, a cheltuit de atunci și până acum circa 125.000 de euro pentru 810 postări pe pagina sa personală și cea a concubinei sale Natalia Morari. Iar în perioada 25 aprilie - 24 mai, Veaceslav Platon care se ascunde de justiția de la Chișinău la Londra a promovat aproximativ 84 de reclame pe pagina sa personală de Facebook, dar și cea a concubinei Natalia Morari, o jurnalistă din Republica Moldova, cheltuind aproximativ 18. 400 de euro. ,,Oligarhul distribuie în mare parte conținutul propagandistic furnizat de Natalia Morari”. 

Experții aceleiași comunități mai susțin că Platon folosește în acest sens Facebook, dar și Youtube. 

,,Totodată, după ce YouTube la sfârșitul lunii martie a permis rularea reclamelor pe teritoriul Republicii Moldova, Veaceslav Platon a început să promoveze activ reclame și pe această platformă. Problema constă însă în faptul că pe Google Ads Transparency, pe disclaimer-ul Veaceslav Platon apare doar două clipuri video, însă nu și suma cheltuită pentru promovare. Clipurile mai vechi sponsorizate de Platon pe platforma Google nu apar în biblioteca Google Ads Transparency.  În cazul concubinei sale, Natalia Morari, pe Google Ads Transparency au fost identificate 17 reclame, însă ca și în cazul lui Platon nu apare suma cheltuită pentru promovarea acestor reclame”, conform aceluiași raport. 

Alt tip de conținut 

Iar odată cu anunțul organizării plebiscitului pe tema aderării la UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, cei doi au început să distribuie conținut care discreditează Uniunea Europeană, dar și pe președintele Republica Moldova Maia Sandu, acesta fiind asociat cu procesul de integrare al țării sale la UE. 

,,Atât Șor, cât și Platon (prin intermediul concubinei Morari) numesc referendumul drept o schemă de fraudare a alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu. Totodată, Șor a început deja să promoveze activ Uniunea Economică Euroasiatică drept singura cale de salvare a Republicii Moldova”, mai relatează reprezentanții comunității, subliniind  că autoritățile de la Chișinău nu au pârghii directe pentru a opri aceste campanii de dezinformare și pot cere ,,doar post-factum stoparea lor de la platformele internaționale” și ,,este nevoie de o reglementare mai eficientă a platformelor de social media, de exemplu prin racordarea la Actul privind Serviciile Digitale al UE, pentru a preveni utilizarea abuzivă a reclamelor sponsorizate în scopuri de dezinformare”. 

Niciunul dintre cei vizați nu a venit cu o reacție la aceste informații făcute publice de WatchDog.md, o comunitate a societății civile de tip think-tank din Republica Moldova.

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca Republica Moldova, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare. 

Iar unii analiștii consultați recent de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în data de 20 octombrie a referendumului, dar și a scrutinului prezidențial.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite