Videoclipuri cu informații false despre guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană, pe site-uri cu filme piratate

0
Publicat:

Pe site-urile internaționale cu filme piratate sunt promovate videoclipuri în limba română în care se anunță că Ministerul Educației de la Chișinău cu suportul UE va învăță copiii moldoveni să mânuiască armele, iar Guvernul moldovean și UE avertizează că sunt falsuri menite să cultive frica. 

Guvernul și UE au avertizat că videoclipurile sunt parte a campaniei de dezinformare. FOTO: Arhivă
Guvernul și UE au avertizat că videoclipurile sunt parte a campaniei de dezinformare. FOTO: Arhivă

Într-un videoclip fals se anunță că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) cu suportul Uniunii Europene deschide ,,prima tabără militar-turistică pentru copii”, aceasta având militari profesioniști din Germania, România și Ucraina.

,,Începând cu 1 iunie pe teritoriul unde au avut loc exercițiile NATO Swift Response, elevii din clasele superioare vor învăța abilități de bază pentru apărarea patriei. Sub îndrumarea militarilor experimentați din batalionul cu destinație specială Fulger, copiii vor învăța să se orienteze în teren, să supraviețuiască în condiții de câmpt și să folosească armele”, este o parte din mesajul fals. 

Recomandările Guvernului de la Chișinău

În consedință, Guvernul moldovean, prin intermediul purtătorului de cuvânt Daniel Vodă, a venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni. 

,,1. Instalați extensii de blocare a reclamelor: Utilizați AdGuard sau AdBlock pentru a evita aceste falsuri.

2. Verificați sursele informațiilor: Consultați site-uri oficiale și de încredere înainte de a distribui astfel de știri.

3. Raportați conținutul fals: Dacă vedeți clipuri sau postări false, raportați-le pe platformele respective de socializare.Și spuneți vă rog frumos mamei, tatei, buneilor, tantei Raia din scară și pe chat-ul de Viber a blocului puneți! Protejați familia de falsuri! ”, a menționat reprezentantul Executivului. 

Mesajul șefului Delegației UE în Republica Moldova

Tot vineri, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a afirmat că ,,actorii dezinformării încearcă să dea credibilitate narațiunilor pe care le expun prin intermediul imaginii UE” pentru ca ,,să deruteze și să inducă în eroare populația Republicii Moldova, și să cultive frica”.

,,Haideți să clarificăm lucrurile. Cei care cunosc Uniunea Europeană, înțeleg angajamentul nostru față de parcursul Moldovei: pace, securitate, stabilitate și prosperitate. UE nu poartă război; noi lucrăm pentru pace.Pe măsură ce se apropie alegerile din octombrie, dragi prieteni, așteptați-vă la mai multe încercări de înșelăciune din partea actorilor care se ocupă cu dezinformarea. Nu vă lăsați păcăliți. Verificați informațiile din surse oficiale. Nu uitați, UE rămâne o forță fermă pentru pace și prosperitate. Întrucât astăzi se marchează ultima zi de școală, le doresc tuturor elevilor minunați din Republica Moldova o odihnă bine meritată”, a scris diplomatul european pe pagina sa de Facebook.

Janis Mazeiks a publicat și o fotografie făcută alături de mai mulți elevi, aceasta fiind însoțită de mesajul- ,,Nicio armă pentru elevi. Vă promit”.

Diplomatul european a publicat mesajul și fotografia pe internet. FOTO: Facebook
Diplomatul european a publicat mesajul și fotografia pe internet. FOTO: Facebook

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu poate ataca statul lor, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare. 

,,Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând. În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București”, a declarat anterior șeful Cabinetului de miniștri Dorin Recean. 

Iar unii analiștii consultați recent de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în toamna acestui an a referendumului pe tema aderării la UE și a scrutinului prezidențial. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite