Opoziția din Republica Moldova, protest față de intenția eliminării datei de 9 mai ca Ziua Victoriei

0
Publicat:

Susținătorii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au manifestat în fața Parlamentului de la Chișinău, fiind contra unui proiect al partidului de guvernământ care prevede ca Ziua Victoriei să nu mai fie sărbătorită în data de 9 mai în Republica Moldova.

Opoziția a protestat, fiind contra unui proiect de lege înaintat de PAS. FOTO: TV8.md
Opoziția a protestat, fiind contra unui proiect de lege înaintat de PAS. FOTO: TV8.md

Manifestanții adunați în fața Parlamentului au scandat ,,Victorie” și au solicitat guvernării să renunțe la proiectul prin care Ziua Victoriei marcată în data de 9 mai să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, sărbătorită cu o zi mai devreme. ,,Ziua Victoriei unește oameni indiferent de viziunile lor politice”, a menționat un manifestant. 

,,Majoritatea PAS vrea să șteargă memoriile cetățenilor despre Ziua Victoriei”, a spus alt participant.  

Ex-președintele țării printre manifestanți

Printre protestatari s-a numărat și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare și care deține în prezent funcția de secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). 

,,Ceea ce (n.r.-deputații) vor face acum cu Ziua Victoriei trebuie să fie pentru noi o lecție. Este pentru prima dată în ultima jumătate de an când susțin un discurs în fața Parlamentului, dar nu este pentru ultima oară. Eu îndemn pe toți să se unească și să se opună excluderii Zilei Victoriei și sunt sigur că putem face asta. Dragi prieteni, dragi cetățeni, noi suntem mulți, adică oameni care gândesc corect în țară, dar nu suntem organizați. Ei, deputații, sunt numai 60 la număr, da reprezintă majoritatea parlamentară, dar noi, oamenii suntem mai mulți”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele Parlamentului a reacționat 

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a calificat acțiunile reprezentanților BCS drept parazitare politică, afirmând că aceasta zi este a comemorării, nu a bravadei ideologice impuse de Rusia. 

„Este o zi a comemorării, cinstim sufletele celor căzuți, au pătimit și suferit, și nu bravadă ideologică, așa cum încearcă să facă Kremlinul, așa cum se întâmplă cu partidele pro-ruse și pro-Kremlin de la noi. Ei nu fac altceva decât să paraziteze pe câteva zile în calendarul nostru”, a spus Igor Grosu. 

Potrivit unui proiect de lege propus de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Ziua Victoriei nu va mai fi sărbătorită în data de 9 mai în Republica Moldova, aceasta fiind înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” marcată cu o zi mai devreme, adică la data de 8 mai. 

Argumentele autorilor proiectului de lege

Autorii proiectului afirmă că ,,elaborarea proiectului este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cel de-al doilea război mondial în societatea moldovenească. Propunerea legislativă are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial. Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheie al celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”,

Ei mai afirmă că proiectul vine să corecteze această ambiguitate istorică. „Evidențiind importanța zilei de 8 mai 1945 pentru istoria universală și a poporului nostru, din respect pentru acuratețea istorică și pentru identitatea noastră europeană, propunem ca ziua de 8 mai să fie consacrată „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

În 2023, în timp ce guvernarea de la Chișinău a marcat în data de 9 mai Ziua Europei, reprezentanții partidelor proruse, precum Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova au sărbătorit Ziua Victoriei. 

Aceștia au organizat,,Marșul Memoriei”, iar în fruntea mulțimii s-a deplasat ex-președintele, Igor Dodon. Acesta, alături de alți participanți, a purtat panglica bicoloră, simbolul agresiunii ruse în Ucraina, deși este interzisă. 

Ulterior, conducerea Inspectoratului General al Poliției (IGP) a anunțat că a sancționat persoanele care au sfidat legea. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite