Liderii de la Chișinău au comemorat victimele celui de-al Doilea Război Mondial. ,,Cei care pornesc războaie nu pun preț pe viața umană”

0
Publicat:

Președinta Sandu, premierul Recean și șeful Parlamentului, Igor Grosu au depus flori în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău, precizând că își doresc pacea mai mult ca niciodată, dată fiind situația din regiune.

Liderii de la Chișinău au comemorat victimele celui de-al Doilea Război Mondial. FOTO: Parlament
Liderii de la Chișinău au comemorat victimele celui de-al Doilea Război Mondial. FOTO: Parlament

După ce au depus flori albe în memoria victimelor celui de-al doilea Război Mondial, cei trei lideri au susținut pe rând discursul. Premierul, Dorin Recean, a menționat că celebrează pacea care nu mai este decizia unei țări, ci rezultatul înțelegerilor respectate între statele civilizate. 

,,La 9 mai celebrăm Pacea. Din păcate, încă sunt locuri în lume în care se aud explozii, în care familiile își lasă casele și fug, în care oamenii mor fără sens sub lovituri de rachete. Astfel de evenimente au loc chiar în apropiata noastră vecinătate. Celebrarea victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial era mereu însoțită de recunoștința pentru cerul pașnic, de bucuria din ochii veteranilor pentru că noile generații nu au cunoscut ororile războiului.Azi, cerul deasupra Ucrainei nu este pașnic. Familiile sunt despărțite, mamele își văd tinerii plecând pe front, iar milioane de copii ucraineni văd și aud explozii. În Moldova, părinții explică copiilor de diferite vârste ce înseamnă războiul, dar și valoarea păcii.Înțelegem că pacea nu mai este ceva garantat. Pacea e rezultatul unor acțiuni energice și concertate care ne pot pune sub protecție”, a declarat Dorin Recean. 

Premierul: Celebrăm că țara noastră a reușit să evite provocările

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a spus că mai sărbătorește faptul că țara sa a reușit să evite provocările și destabilizările menite să o atragă în război. 

,,Azi celebrăm pacea europeană, celebrăm capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. Celebrăm proiectul Uniunea Europeană, un proiect economic, politic, social la care ne dorim să participăm. Celebrăm faptul că țara noastră a reușit să evite provocările, destabilizarea și tentativele forțelor aflate în slujba altui stat de a ne atrage în război”, a punctat premierul. 

Șeful Parlamentului: În această zi mai mult ca niciodată îmi doresc să fie pace

Șeful Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat că lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial nu au fost învățate, iar Europa asistă la un război devastator, adică cel al Rusiei contra Ucrainei.

,,Astăzi, de 9 mai, ne comemorăm eroii, buneii, care au luptat ca noi, după 78 de ani, să trăim în pace. Din păcate, lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial așa și nu au fost învățate și astăzi asistăm la un război devastator în Europa, după ce Federația Rusă a atacat Ucraina. În această zi mai mult ca niciodată îmi doresc să fie pace și să ne gândim la viitorul copiilor noștri. Ei nu trebuie să-și jertfească visele și viața, ei trebuie să trăiască într-o lume liberă și unită”, a spus Igor Grosu.

Iar șefa statului, Maia Sandu, a afirmat că războiul „aduce doar moarte, suferință și distrugere. Niciun om care-și iubește familia și țara nu poate fi de partea crimelor. Iar cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor căzuți pentru apărarea Patriei, nici pe viața umană. Decenii întregi după terminarea războiului, ziua de 9 mai era sărbătorită ca ultima zi de război și prima zi de pace în Europa. Din păcate, este din nou război în Europa, în țara vecină sunt omorâți copii și bătrâni, bărbați și femei. Unitatea celor care apără viața, pacea și demnitatea umană va face ca viața să triumfe!”.

Maia Sandu: Lumea întreagă se unește acum pentru a se opune războiului

De asemenea, lidera de la Chișinău a subliniat că, acum 80 de ani, lumea întreagă s-a unit pentru a pune capăt nazismului, terorii, crimelor și lagărelor de concentrare, iar în prezent  ,,se unește acum pentru a se opune războiului. De noi toți depinde să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca viața și pacea să învingă. Memorie veșnică celor căzuți pe câmpul de luptă! Ne închinăm în fața veteranilor pentru sacrificiu și devotament și în fața tuturor celor care astăzi își dedică viața pentru a apăra pacea, dreptul la viață și la libertate”. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite