ONG-urile de media cer Consiliului Superior al Magistraturii să renunţe la intenţiile de a limita accesul la informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova au difuzat un apel public în care cer Consiliului Superior al Magistraturii să modifice proiectul noului regulament de comunicare publică şi să excludă prevederile ce limitează accesul mass-media la informaţie.


În apelul public adresat Consiliului Superior al Magistraturii, ONG-urile de media îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu includerea de către CSM în proiectul noului Regulament cu privire la serviciul de informare publică şi relaţiile cu mass-media a unor prevederi ce limitează accesul presei la informaţie şi, respectiv, libertatea publicului de a fi informat asupra chestiunilor de interes public, se spune într-un comunicat al Centrului pentru Jurnalism Independent, unul dintre semnatarii apelului.

Reprezentanţii societăţii civile s-au autosesizat deoarece proiectul de regulamentul nu a fost propus de autori spre dezbatere publică, ci doar a fost remis spre consultare în instanţele de judecată.

„De regulă, rostul unui regulament nou este de a veni cu îmbunătăţiri calitative la unul vechi. Din păcate, proiectul noului regulament conţine multe deficienţe şi va îngreuna comunicarea dintre jurnalişti şi instanţele de judecată, ceea ce ar duce inevitabil la diminuarea gradului de încredere din partea publicului larg în actul justiţiei. Instanţele de judecată nu pot funcţiona într-un vid, ferite de ochii presei, mai ales în dosarele cu elemente de notorietate“, se spune în apelul ONG-urilor.

Semnatarii consideră că, „în cazul în care va fi adoptat în forma propusă iniţial, noul regulament va îngrădi dreptul dreptul instituţiilor mass-mediala obţinerea rapidă a informaţiei de interes public ori va favoriza oferirea selectivă a informaţiei reieşind din motive subiective“.

„Îmbunătăţirea comunicării publice în dosarele ce prezintă interes mediatic cere regândirea strategiei de comunicare în relaţia cu mass-media. Serviciul de presă trebuie să pună la dispoziţia publicului şi a mass-media în timp util şi în mod nediscriminatoriu informaţiile de interes public relevante“, se mai spune în apelul ONG-urilor de media care conţine o listă de propuneri de modificări la regulament. Reprezentanţii asociaţiilor de presă îşi exprimă speranţa că acestea se vor regăsi în textul final al regulamentului CSM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite