Oficialii UE îşi exprimă îngrijorarea că procesul lui Vlad Filat nu a fost public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătoarea de cuvânt pentru acţiune externă a UE, Maja Kocijancic, a declarat că este vital ca drepturile la un proces public să-i fie respectate fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Uniunea Europeană remarcă importanţa asigurării unei investigaţii minuţioase şi imparţiale a cazurilor de fraudare a sistemului bancar. 

Ceea ce presupune tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi, lucru care încă nu a avut loc.

Şedinţele de judecată pe cazul lui Filat au fost închise. Astfel, societatea civilă, presa şi cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiţi de posibilitatea de a urmări procesul, care putea să clarifice schemele folosite pentru comiterea fraudelor bancare. UE va continua să evidenţieze lipsa independenţei sistemului judiciar şi agenţiilor de aplicare a legii în Republica Moldova”, spune Maja Kocijancic, în mesaj.

UE în continuare va oferi sprijin pentru implementarea reformelor, în vederea asigurării independenţei, eficienţei şi transparenţei sistemului judiciar şi instituţiilor anticorupţie.

Ex-prim-ministrul, Vlad Filat, a fost condamnat luni, 27 iunie, pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă la 9 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţi, la peste 8 luni de când politicianul se află în arest. Filat pledează nevinovat şi declară ce procesul de judecată este unul ilegal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite