Obiective turistice în Chişinău: 10 locuri care trebuie văzute, dacă ajungi în inima Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiaţi unde şi-a început Puşkin romanul „Evghenii Oneghin”? La Chişinău. Casa Memorială Puşkin se numără printre obiectivele turistice din Chişinău care merită vizitate. „Adevărul Moldova“ vă prezintă 10 dintre cele mai interesante şi mai încărcate de istorie locuri de vizitat în inima Republicii Moldova.

 

Obiective turistice în Chişinău. Casa Memorială Puşkin

obiective turistice in chisinau casa puskin

La Chişinău se găseşte una dintre cele două clădiri păstrate până în ziua de azi unde a locuit şi a scris marele poet şi dramaturg Alexandr Sergheevici Puşkin. Casa Memorială Puşkin din Chişinău a fost inaugurată pe 10 februarie 1948. Aceasta are o structură tradiţională moldovenească, cu două odăi şi o tindă. Poetul a locuit aici câteva luni, timp în care a scris începutul faimosului roman„Evghenii Oneghin”. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice cu semnificaţie istorică internaţională din Chişinău.

Obiective turistice în Chişinău. Tradiţie la Muzeul Satului

Muzeul Satului reprezintă o adevărată oază de linişte şi relaxare. Inaugurat la 18 mai 1995, muzeul reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Se întinde pe o suprafaţă de 150 ha şi cuprinde şase zone etnografice şi 165 de de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crîşmă. Muzeul Satului este locul perfect pentru odihnă şi redescoperirea trecutului.

image

Obiective turistice în Chişinău. Pentru iubitorii de artă: Muzeul Naţional de Artă 

muzeul de arte

Muzeul Naţional de Artă din Chişinău a fost fondat în anul 1939. Clădirea a fost construită şi proiectată din piatră albă şi cărămidă roşie de către arhitectul Alexandru Plămădeală. Pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi, operele sunt structurate în secţii precum: artă medivală şi creaţie populară, artă rusă şi orientală, scenografie şi altele. Muzeul are 44.000 de exponate ce fac parte din diverse colecţii: artă antică, medievală, sculptură, etc. Clădirea muzeului păstrează un spirit elegant şi emană măreţie.

Obiective turistice în Chişinău. Arcul de Triumf, încărcat de istorie 

obiective turistice in chisinau

Denumit şi Porţile Sfinte, Arcul de Triumf din Chişinău este un monument de arhitectură construit în 1841, pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot care a fost turnat din metalul tunurilor turceşti capturate în război. Înălţimea monumentului este de 13 m, iar capitelurile celor patru piloni ai construcţiei au fost sculptate în stil corintic. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopţii, care însă nu anunţă prin sunet ora exactă. Arcul veghează centrul Chişinăului de 174 de ani.

Obiective turistice în Chişinău. Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei

image

Muzeul a fost inaugurat în anul 1987 şi are 263.000 de exponate, găzduite în clădirea unde şi-a desfăşurat lucrările Sfatul Ţării, care a proclamat Unirea Basarabiei cu România în anul 1918. Din colecţiile prezentate fac parte obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice, diverse ornamente, arme, costume naţionale şi altele. La subsolul muzeului se găseşte un gigantic tablou în stilul realismului sovietic care redă operaţiunea Chişinău-Iaşi din vara anului 1944.

Obiective turistice în Chişinău. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

image

Clădirea care adăposteşte acest muzeu este un monument arhitectural de importanţă naţională. Aspectul exterior al clădirii este unul deosebit: ies în evidenţă vitraliile artistice, lemnul sculptat şi decoraţiile colorate. Expoziţia permanentă a muzeului se numeşte „Natura. Omul.Cultura” şi prezintă evoluţia omului, ecologiei şi a lumii organice din R.Moldova. Muzeul dispune şi de o Grădină Botanică unde oamenii pot vedea diverse reptile şi păsări exotice, animale şi peşti.

Pentru iubitorii de parcuri: Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt se numără printre obiectivele turistice din Chişinău care merită vizitate

gradina publica

Este poate cel mai cunoscut loc din oraş. Toată lumea îşi dă întâlnire aici, fiind un punct de referinţă şi foarte uşor de găsit. Totodată este şi  cel mai vechi parc conceput şi amenajat în manieră clasică la Chişinău. Lucrările principale au fost realizate în 1825: atunci au fost plantaţi arbori şi arbuşti, inclusiv 1.000 de salcâmi. Forma definitivă Grădina Publică si-a căpătat-o în 1835. Mai târziu apar intrările, două fântâni arteziene cu o adâncime de 13 m, pavilioane de recreaţie şi altele. În 1885, aici a fost montat monumentul lui Aleksandr Puşkin, iar în 1928 — cel al lui Ştefan cel Mare. În 1958 a fost amenajată Aleea Clasicilor cu 12 busturi ale clasicilor literaturii române.

Obiective turistice în Chişinău, oraşul parcurilor: Valea Morilor

valea morilor

Parcul şi lacul din această zonă au fost construite în anul 1952, iar la intrarea în parc se află monumentul soţilor Aldea-Teodorovici. Cel mai atractiv punct este lacul cu o suprafaţă de 34 hectare ce reprezintă centrul compoziţiei peisajului. În jurul lacului vizitatorii se pot plimba pe o alee circulară de o lungime de 2,5 kilometri. Aproape o jumătate de teritoriu este acoperit de zone verzi. Aici se găsesc plopi piramidali canadieni, salcia albă, castani, câteva specii de arţar, tei, pini negri, soforă japoneză. Tot aici se află şi Teatrul de vară cu 5.000 de locuri.

Obiective turistice în Chişinău. Castelul de Apă

castel de apa

Cu siguranţă una dintre cele mai interesante edificii din Chişinău, a fost zidit la sfârşitul sec. XIX după un proiect întocmit de Alexandru Bernardazzi, fiind prima instalaţie modernă pentru aprovizionarea cu apă a Chişinăului. Înălţimea turnului până la cornişă este de 22 m. Pereţii sunt construiţi din piatră locală, cu câteva rânduri de cărămidă. Grosimea lor variază de la 60 cm la nivelul superior până la 2 m la fundament. Înlăuntrul turnului s-a păstrat o scară în formă de spirală, iar în timpul renovării a fost instalat un ascensor.

Obiective turistice în Chişinău. Complexul Moldexpo

image

Este un complex împărţit în trei sectoare: zona expoziţională şi de afaceri, zona de cultură şi sport, zona de agrement şi turism. Este spaţiul ideal pentru relaxare, dar şi unul propice discuţiilor serioase. Este cunoscut în special pentru expoziţiile din toate domeniile organizate aici: medicină, construcţii, băuturi, alimente, etc. Situat în apropiere de Parcul Valea Morilor, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Chişinău.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite