O stație electrică din Rep. Moldova, modernizată cu suportul SUA. Blinken și Recean au lansat proiectul

0
Publicat:

Pe teritoriul unei stații electrice din Rep. Moldova vor fi instalate baterii de stocare a energiei cu suportul financiar al SUA, proiectul fiind lansat miercuri seara în timpul vizitei la fața locului a șefului diplomației americane, Antony Blinken, împreună cu premierul moldovean, Dorin Recean.  

Proiectul a fost lansat în timpul vizitei șefului diplomației americane la Chișinău. FOTO: Telegram
Proiectul a fost lansat în timpul vizitei șefului diplomației americane la Chișinău. FOTO: Telegram

Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat împreună cu premierul Dorin Recean stația electrică din satul Brăila, localitate din municipiul Chișinău al Republicii Moldova, cei doi anunțând despre lansarea noului proiect ,,cu o investiție de 85 de milioane de dolari din ajutorul Statelor Unite de 300 de milioane de dolari promis anul precedent. Aceasta investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente în rețea: fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă să se întâmple asupra infrastructurii energetice a Ucrainei cu care Republica Moldova este integrată”, a declarat premierul Dorin Recean. 

,,Am văzut cum în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei au transformat energia într-o armă care este, de fapt, o primejdie pentru securitatea națională și nu numai energetică, deci o mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică”, a afirmat secretarul de stat Antony Blinken. 

Prim-ministrul moldovean a adăugat că datorită suportului pe care l-a primit de-a lungul timpului din partea SUA, țara sa a înregistrat progrese semnificative pe plan economic. ,,Vom continua să implementăm reforme esențiale în domeniul economic, al justiției și în lupta împotriva corupției, pentru a asigura un viitor prosper și sigur pentru toți cetățenii noștri. Sprijinul SUA rămâne crucial pentru atingerea acestor obiective ambițioase”, a punctat Dorin Recean.

Întrevedere cu Maia Sandu

În data de 29 mai, secretarul de stat Antony Blinken a efectuat o vizită la Chișinău. În urma unei întrevederi cu președintele Maia Sandu, șeful diplomației americane a anunțat că SUA oferă 50 de milioane de dolari Republicii Moldova, banii fiind destinați pentru organizarea alegerilor libere și corecte, dar și consolidarea capacităților țării pentru a rezista tentativelor de destabilizare din partea Kremlinului.

În aceeași zi, susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova au blocat un bulevard important, situat în apropiere de Aeroportul Internațional Chișinău și pe care urma să se deplaseze coloana oficială a oficialului american, iar poliția i-a reținut pentru scurt timp pe manifestanții, în mare parte, din Găgăuzia. 

,,În contextul acțiunilor desfășurate la periferia capitalei (Porțile Orașului) în mod intenționat fiind blocat bd.Dacia de către un grup de persoane care aparțin organizației “Șor” și care au venit preponderent din UTA Găgăuzia, Inspectoratul General al Poliției precizează că aceștia au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chișinău și cerințele Poliției de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Ultima deplasare oficială a lui Antony Blinken în Capitala țării vecine a avut loc în luna martie a anului 2022, la scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina.   

Suport considerabil

Iar de la începutul războiului și până acum, Statele Unite au oferit țării vecine asistență financiară de 774 de milioane de dolari, 300 de milioane dintre ele fiind destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.

,,Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană”, au precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite