Noul acord cu FMI, în impas. „Instabilitatea politică înseamnă sinuciderea Republicii Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fmi

Cel mai probabil, misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova va fi transformată din una destinată negocierilor pentru un nou acord în una tehnică, iar instabilitatea politică este aproape echivalentă cu sinuciderea Republicii Moldova, consideră expertul economic, Viorel Gârbu.

Economistul a declarat pentru Adevărul Moldova că FMI negocia la nivel politic cu Guvernul, dar erau organizate şi misiuni la nivel tehnic în care se întruneau cu ministrul Finanţelor sau guvernatorul BNM. „Fără un suport politic aceste negocieri cu FMI nu-şi au rostul şi, de aceea, mai degrabă această vizită va fi transformată în una tehnică din cauza demisiei premierului. Nu este deloc bine ceea ce urmează. Totul depinde cât de repede se vor mobiliza principalii actori politici şi cât de repede va fi identificată o nouă candidatură la funcţia de premier. Este regretabil că premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia, dar avem experienţa altor state, cum ar fi Italia, unde Guvernul se schimbă în fiecare an. Acum depinde de cât de bine lucrează instituţiile statului şi cât de rapid elita politică poate să depăşească această situaţie”, susţine Viorel Gârbu. 

Potrivit expertului economic, instabilitatea politică este aproape echivalentă cu sinuciderea Republicii Moldova. „Vedem cât de activă este Rusia în regiune şi cum încearcă să destabilizeze Ucraina, iar un factor care avantajează acest comportament al Moscovei este lipsa totală de capacităţi de a administra, de a face ordine care există în Ucraina, iar acum noi suntem aproape de haos. În contextul în care dramatic scad exporturile, remiterile băneşti, bugetul este aprobat cu un deficit enorm, societatea nu mai are răbdare şi iese în stradă şi tot ce se întâmplă denotă o sinucidere a Republcii Moldova în cazul în care nu va fi depăşită situaţia”, a subliniat analistul.

Menţionăm că o misiune a FMI urma să ajungă săptămâna viitoare la Chişinău pentru a negocia semnarea unui nou acord. Premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat astăzi demisia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite