Explicațiile MApN de la București privind racheta rusă care a trecut pe deasupra Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racheta de croazieră rusă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, dar nu a intersectat spaţiul aerian al României în niciun moment, potrivit precizărilor Ministerului Apărării Naționale de la București.

Ministrul Apărării din România FOTO Inquam
Ministrul Apărării din România FOTO Inquam

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, a arată MApN.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, completează sursa citată.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate, conchide partea română

Ce spun cei din Rep.Moldova

Potrivit specialiștilor din Republica Moldova, din cadrul Ministerului Apărării, racheta a survolat în jurul orei 10:00 spațiul aerian al țării vecine.  

,,Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții instituției. 

Precizările au fost făcute după ce șeful administrației militare regionale Nikolaev din Ucraina, Vitali Kim, a anunțat că ,,o rachetă a survolat spațiul aerian al Moldovei”. 

Iar potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, două rachete rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. 

Incidentul, la o zi după ce Zelenski a dezvăluit planurile Moscovei pentru Moldova

Incidentul are loc după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat public faptul că a înștiințat autoritățile de la Chișinău că Moscova urmărește destabilizarea Republicii Moldova. Informațiile proveneau din documente pe care a pus mâna intelligence-ul ucrainean. Precizările lui Zelenski au fost confirmate și de Chișinău.

Republica Moldova a rămas și fără Guvern, după ce Executivul Gavrilița și-a dat demisia vineri după-amiază.  Natalia Gavrilița a făcut anunțul după revenirea de la Bruxelles, unde a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Ea a adăugat că Guvernul pe care l-a condus a avut încrederea oficialilor străini, însă nu și în țară. 

,,Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere de care avem de la partenerii externi, am fi reușit. Dragi cetățeni, după un an și jumătate a venit timpul să anunț demisia din această funcție”, a declarat prim-ministra care a demisionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite