Nicolae Furtună: Oamenii nu au înţeles corect măsurile de relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Furtună trm.md

În mai multe state din regiune s-a înregistrat o stagnare, cu descreştere ulterioară, a numărului cazurilor noi de COVID-19, pentru ca mai apoi numărul iarăşi să crească, inclusiv în Republica Moldova, trasnmite IPN.

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, spune că acest lucru se întâmplă din cauza neînţelegerii de către oameni a ceea ce înseamnă măsurile de relaxare, care presupun „acomodarea cu COVID-19, respectând măsurile de protecţie”, lucru care a fost neglijat.

Săptămâna precedentă, faţă de cea anterioară acesteia, în ţară s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri noi de COVID-19 cu 20%, iar numărul de decese cu 2%. Incidenţa la un milion de populaţie este 3 086 de cazuri. Nicolae Furtună spune că este un indicator înalt, dar nu este cel mai înalt din lume şi nici din regiune. Mortalitatea este de 107 cazuri la un milion populaţie. Rata fatalităţii este de 3,5%, comparabilă cu cea din Cehia sau Estonia.

În ultimele şapte zile creşte numărul de cazuri în teritoriile administrative unde înainte erau înregistrate puţine cazuri, precum: Taraclia, UTA Găgăuzia sau Drochia.

Cu noul tip de coronavirus sunt infectate 99 de femei gravide şi 628 de copii. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică atenţionează că terenurile de joacă sunt o zonă de risc pentru infectarea copiilor.

Cele mai mari riscuri de infectare sunt în parcuri, pieţe, centre comerciale, transportul public şi biserici. Zece preoţi s-au infectat până acum, iar unul a decedat. Ieri şi alaltăieri am resimţit zilele când s-au cumpărat pomeni de Paştile Blajnilor”, a spus Nicolae Furtună, comentând numărul sporit de cazuri confirmate în ultimele zile.

Svetlana Lupu, Şefa Direcţiei politici în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a menţionat că numărul de paturi în spitale pentru bolnavii cu COVID-19 este unul flexibil, având în vedere că persoanele se tratează şi se externează, cineva moare, iar alţii vin în loc. Situaţia epidemiologică din unele regiuni duce la o suprasolicitare a sistemului şi implică deschiderea spaţiilor noi sau transportarea pacienţilor la alte instituţii unde sunt locuri disponibile. Situaţia e mai tensionată în regiunea de sud şi în Chişinău.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu a menţionat că, reieşind din evoluţia situaţiei epidemiologice, se va decide, la necesitate, reprofilarea unor secţii şi activarea unor spitale cu profil COVID-19.

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Republica Moldova, de la declanşarea epidemiei, a depăşit cifra de 10,7 mii. 382 de oameni au murit. Peste patru mii sunt cazuri active.

https://www.ipn.md/ro/oamenii-nu-au-inteles-corect-masurile-de-relaxare-seful-7967_1074135.html
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite