Munteanu, despre anunţul Investments Ltd privind cumpărarea companiei Avia Invest: Se încearcă de a denigra Guvernul şi de a intimida o ţară întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO moldnova.eu
FOTO moldnova.eu

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice, Igor Munteanu, a declarat că anunţul companiei NR Investments Ltd, prin care a comunicat că a procurat Avia Invest SRL, companie căreia i-a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, „sunt nişte declaraţii prin care se încearcă de a denigra Guvernul şi de a intimida o ţară întreagă”.

„Aceste declaraţii sfidătoare la adresa unui proprietar direct al bunului concesionat vorbeşte despre lipsa de maniere şi obscuritatea acestei tranzacţii, care are loc în afara RM şi care nu aduc atingeri în niciun fel obligaţiilor statului şi jurisdicţiei RM. Autorităţile naţionale, potrivit legislaţiei, pot evalua eventualele investiţii efectuate doar pe teritoriul RM. În al doilea rând, concesionarul nu este în drept (...) să înstrăineze obiectul concesiunii fără acordul în scris al concedentului. Contractul de concesionare prevede că orice litigii sunt rezolvate de către instanţele competene ale RM”, a declarat Igor Munteanu într-o conferinţă de presă.

Munteanu a precizat că procurorii au depus sechestru asupra cotelor deţinute de Avia Invest şi că acest lucru împiedică efectuarea unor operaţiuni legate de aceste cote.

„Nimeni nu poate înstrăina Aeroportul fără acordul Guvernului Republicii Moldova”, a specificat deputatul.

Amintim că Igor Munteanu a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că există toate motivele legale pentru a anula contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău către compania Avia Invest, care a fost vândută recent companiei NR Investments Ltd, accentuând că Aeroportul trebuie să revină în gestiunea statului. Igor Munteanu a subliniat că procesul de concesionare a Aeroportului s-a produs cu mai multe încălcări ale legislaţiei naţionale.

Preşedintele Igor Dodon spune că în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate i-a fost comunicat că nu va fi posibilă finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei Avia Invest SRL, deţinătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, către NR Investments Ltd. Reacţia preşedintelui vine după ce în spaţiul public a apărut informaţia că tranzacţia a fost până la urmă dusă la bun sfârşit.

Guvernul a reacţionat la anunţul privind finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei Avia Invest SRL, deţinătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, către NR Investments Ltd. Într-un comunicat de presă emis de Executiv se spune că „nu a existat nicio consultare între Guvern şi NR Investments Ltd”.

Igor Dodon a declarat vineri, 23 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în contextul tranzacţiei de vânzare a Avia Invest, că există temei şi chiar trebuie de reziliat contractul dintre Guvern şi Avia Invest, pentru că există suspiciuni că o parte din bani ar fi venit din „furtul miliardului” şi nici condiţiile contractuale nu ar fi fost respectate.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

NR Investments Ltd, o firmă de investiţii imobiliare, fondată în 2007 şi înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău. Contractul a fost ratificat pe 19 august, de către reprezentaţii Avia Invest şi unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite