Motivul pentru care Primăria Chişinău vrea să dea Guvernul Gavriliţa în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ion Ceban şi viceprimarul Fadei Nagacevschi
Primarul Ion Ceban şi viceprimarul Fadei Nagacevschi

După scumpirile aprobate de ANRE la sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Chişinău anunţă că se adresează în judecată şi la Procuratură. Municipalitatea va contesta aplicarea retroactivă a noilor tarife la gazele naturale şi termificare, dar şi se va plânge pe atentarea la independenţa reglementatorului. Despre aceasta s-a discutat la şedinţa operativă de la Primărie, transmite IPN.

Viceprimarul Fadei Nagacevschi a declarat că aplicarea retroactivă a noilor tarife este o ilegalitate. Există un precedent confirmat de instanţa de judecată, în 2019. Pe lângă cererea prealabilă în instanţă, va fi depus un demers şi la ANRE prin care se va cere suspendarea aplicării retroactive a noilor tarife.

Comisia municipală pentru situaţii excepţionale urmează să se întrunească în şedinţă pentru a formula un demers către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale prin care să solicite compensarea cheltuielilor care vor afecta bugetul municipal în urma aplicării tarifelor mai mari, a precizat viceprimarul.

Municipalitatea va depune o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului şi o sesizare la Procuratură pe motivul atentării la independenţa ANRE. Agenţia este o structură de stat independentă şi nu trebuia să accepte „indicaţiile ilegale ale guvernării”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că hotărârile ANRE vor afecta nu doar cetăţenii, ci şi primăriile. În calitate de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, va propune elaborarea unei poziţii CALM în care să se ceară un pachet de acţiuni imediate pentru susţinerea tuturor primăriilor.

Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie de presiune joasă (pentru consumatorii casnici) s-a majorat de la 10,19 lei la 14,060 lei pentru un metru cub (fără TVA). Tarifele noi, care vor constitui în jur de 15 lei cu TVA inclus, vor fi aplicate retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022. De asemenea, ANRE a aprobat tarife mai mari şi la termificare în Chişinău şi Bălţi. S-a scumpit, de asemenea, şi energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare. Consumatorii deserviţi de Termoelectrica vor plăti pentru căldură 2 169 lei pentru o gigacalorie, comparativ cu tariful actual de 1 689 lei/Gcal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite