Moţiune simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătăţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dumbraveanu gov.md

În Parlament a fost prezentată o moţiune a simplă asupra politicilor, acţiunilor şi inacţiunilor guvernamentale în domeniul sănătăţii publice. Autorii acesteia sunt deputaţii Grupului parlamentar Pro Moldova, care susţin că politicile în domeniul sănătăţii publice au eşuat, iar greşeala guvernării şi a responsabililor în domeniu astăzi continuă să coste vieţi pierdute şi sute de cazuri zilnice, transmite IPN.

Deputata Ruxanda Glavan a declarat în plen că în prezent sunt peste 12 mii de cazuri de infectare, dintre care peste două mii sunt în rândul angajaţilor din sistemul medical. De asemenea, sunt înregistrate peste 430 de decese. Potrivit ei, este un antirecord mondial absolut, care este indicatorul direct al unui management prost, care costă vieţi omeneşti.

În opinia sa, situaţia s-a creat ca urmare a unui management inadecvat cu trei componente decizionale, unele chiar neîncadrate în cadrul legal. Parlamentara afirmă că lucrătorii din sistemul de sănătate continuă să lucreze fără echipamente adecvate sau complete, iar celor infectaţi, deşi li s-a promis, până astăzi nu le-a fost acordată acea indemnizaţie de 16 mii de lei. Aceasta a mai spus că protocoalele de tratament au fost aprobate tardiv şi nu au fost actualizate periodic.

Ruxanda Glavan a menţionat că Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică continuă să activeze ilegal în lipsa acreditărilor obligatorii de sănătate. „Instituţia nu asigură supravegherea obligatorie a circulaţiei materialului infecţios şi nici nu organizează controlul de laborator a prelevării”. Potrivit ei, nu este clar câte teste au ajuns în ţară din cele 100 de mii anunţate iniţial, apoi numărul lor anunţat fiind de 80 de mii.

„Au fost redesenate statistici. Am fost minţiţi cu rea intenţie. Au fost pedepsiţi medicii, care la început au încercat să-şi testeze colegii în laboratoare acreditate. Au fost daţi afară”, a menţionat deputata. Potrivit ei, pentru a soluţiona problemele şi a combate consecinţele, sunt necesare măsuri urgente.

În proiectul de moţiune se menţionează că Parlamentul urmează să constate gestionarea deficientă şi neprofesionistă în domeniul sănătăţii publice a crizei pandemice cauzată de COVID-19. Se propune acordarea votului de neîncredere faţă de conducătorii autorităţilor publice centrale responsabile de gestionarea crizei. În moţiune se solicită acţiuni urgente pentru separarea Ministerului Sănătăţii de Ministerul Muncii şi numirea în funcţia de ministru a unui medic.

Ca urmare a prezentării, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moţiunea simplă urmează să fie examinată de Direcţia juridică, iar o decizie în privinţa acesteia urmează să fie luată la următoarea şedinţă a Biroului Permanent al legislativului.

https://www.ipn.md/ro/motiune-simpla-asupra-politicilor-guvernamentale-in-domeniul-sanatatii-publice-7967_1074275.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite