Moldovenii, patrioţi de nota 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii consideră că un patriot adevărat este cel pregătit să-şi apere ţara în orice moment. FOTO Adevărul
Moldovenii consideră că un patriot adevărat este cel pregătit să-şi apere ţara în orice moment. FOTO Adevărul

Dacă s-ar acorda note pentru nivelul de patriotism al fiecărui moldovean, majoritatea ar lua un şapte. Un studiu efectuat de Magenta Consulting arată că cei mai patrioţi sunt oamenii de la sate, cei care au peste 40 de ani şi văduvele.

Fiind rugaţi să-şi noteze de la 1 la 10 sentimentul de patriotism pe care îl nutresc pentru Republica Moldova, 20% din cei intervievaţi şi-au acordat  nota 10, 19% - nota 8, 16% - nota 7 şi, în sfârşit, 12% consideră că sunt patrioţi de nota 9. Ceilalţi spun că sentimentul lor de patriotism merită mai puţin de nota 7.

Sătenii şi văduvii sunt mai patrioţi

După notele pe care oamenii şi le-au acordat pentru nivelul patriotismului în sânge, echipa Magenta Consulting a calculat că în medie moldovenii sunt patrioţi de nota 7. „Eminenţi” la capitolul patriotism sunt oamenii de la sate. Aceştia cred că îşi iubesc foarte mult ţara şi şi-au acordat nota 10. Totodată, cei mai patrioţi sunt oamenii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani şi persoanele care şi-au pierdut partenerul de viaţă rămânând văduve. De menţionat este faptul că valoarea salariului nu influenţează deloc dragostea faţă de patrie, cel puţin asta demonstrează cifrele sondajului. Majoritatea moldovenilor care şi-au pus „excelent” la capitolul patriotism au un venit lunar mai mic de 3.000 de lei.

Patriot e cel care îşi vorbeşte ţara de bine

Persoanele participante la sondaj au fost întrebate cum definesc noţiunea de patriotism şi cum se manifestă acest sentiment prin fapte. Aşadar, 76% din moldoveni sunt convinşi că dragostea şi devotamentul faţă de ţara noastră reprezintă, de fapt, dorinţa şi intenţia de a rămâne în Moldova, lăsând la o parte posibilităţile de a pleca cu traiul peste hotare în cautarea unuia mai bun. Alţi 57% din respondenţi consideră că un patriot adevărat este cel care este pregătit să-şi apere ţara în orice moment, indiferent de pericol. Totodată, 49% din respondenţi cred că patriotismul înseamnă dorinţa de a trăi şi a lucra Republica Moldova, iar pentru 48% a fi patriot înseamnă a-ţi vorbi ţara de bine atunci când interacţionezi cu străinii. Decizia de a învăţa în instituţiile de învăţământ superior aici în ţară, este văzută de 34% de moldoveni ca o formă de patriotism. De asemenea, 33% cred că eşti un patriot chiar şi atunci când susţii brandurile autohtone cumpărând de la ei produse, iar 19% sunt de părere că şi atunci când îţi petreci vacanţa în ţară dovedeşti cât de mult îţi iubeşti patria.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eşantion de 1.129 de respondenţi, cu o marjă de eroare de +/-3%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie - 8 octombrie 2015. Sondajul a fost realizat prin metoda interviului faţă în faţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite