Moldova propune modificarea statutului UE și SUA în negocierile privind Transnistria

0
Publicat:

Moldova propune modificarea statutului UE și SUA în negocierile privind Transnistria de la cel de observatori la cel de mediatori sau garanți. Acest lucru a fost anunțat luni de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian într-un interviu pentru TV-8.

Oleg Serebrian și Bogdan Aurescu. Foto MAE
Oleg Serebrian și Bogdan Aurescu. Foto MAE

"Ar trebui revizuit rolul UE. Aceasta este poziția noastră. Am exprimat-o deja la Bruxelles. <...> Și, bineînțeles, rolul Statelor Unite", a spus Serebrian, reprezentând Chișinăul la discuții.

Negocierile pe problema transnistreană se desfășoară în formatul „cinci plus doi”, unde Moldova și Transnistria acționează ca părți, OSCE este mediator, Rusia și Ucraina sunt țări garant, iar SUA și UE sunt observatori. 

Potrivit lui Serebrian, în viitor, toți participanții ar trebui să „devină egali”. În același timp, el a menționat că astăzi este imposibil să punem Rusia și Ucraina la masa negocierilor.

Ultima întâlnire în format cinci plus doi a avut loc la Bratislava în 2019, după care negocierile au fost suspendate. La început, aceasta s-a datorat instabilității politice din Moldova, apoi relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului s-au răcit și mai mult după ce politicienii pro-occidentali au ajuns la putere în Moldova. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite