Moldova-Agroindbank cere ajutor: o nouă tentativă de preluare frauduloasă a acţiunilor, mai periculoasă decât atacurile din 2011 şi 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie al Moldova-Agroindbank a difuzat un comunicat în care afirmă că instituţia a devenit ţinta unor noi acţiuni ilegale din partea unui grup de persoane care ar fi susţinut de „persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat”. Şefii MAIB se arată îngrijoraţi de „acţiunile anemice ale organelor de resort cărora li s-au plâns. Ei solicită Băncii Naţionale să se implice de urgenţă pentru a stopa acţiunile frauduloase.

Textul integral al comunicatul trimis presei luni seara:

Consiliul BC Moldova-Agroindbank SA informează opinia publică că, începând cu februarie  2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent Registru-Corect.

Considerăm că acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansate în adresa BC Moldova-Agroindbank SA şi acţionarilor ei în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care - prin amploarea şi impactul lor - depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider.

Operaţiunile suspecte cu pachete considerabile de acţiuni ale BC Moldova Agroindbank SA au fost efectuate prin intermediul şi în cârdăşie cu Registratorul independent Registru-Corect, care a favorizat transferurile ilegale de acţiuni emise de bancă. Originea necunoscută a banilor cu  care au fost dobîndite acţiunile băncii lasă loc de îndoieli vizavi de caracterul legal al provenienţei acestora şi creează suspiciuni justificate în acest sens. 

Prin amploarea lor şi caracterul odios, aceste acţiuni frauduloase sunt în măsură să submineze stabilitatea financiară a băncii, iar prin precedentul deosebit de primejdios pe care îl creează - şi stabilitatea financiară şi economică a ţării. Schimbarea esenţială a componenţei acţionariatului băncii, pecum şi a organelor de conducere ale ei fără acordul prealabil al instituţiilor financiare internaţionale – creditori ai băncii - va fi considerată de acestea drept cazuri de default cu drept de retragere înainte de termen a resurselor financiare împrumutate. 

BC Moldova Agroindbank SA a sesizat toate organele de resort din Republica Moldova despre faptele de sustragere ilegală de la acţionarii băncii a acţiunilor emise de ea şi a solicitat întreprinderea măsurilor de rigoare pentru curmarea sustragerii acestora. Ne exprimăm îngrijorarea profundă în legătură cu acţiunile anemice ale organelor de resort ale statului.

Contşinetizând gravitatea situaţiei, în scopul diminuării consecinţelor negative pentru bancă, acţionarii ei, întregul sistem bancar şi chiar economic al ţării, Consiliul BC Moldova-Agroindbank SA atrage atenţia autorităţilor statului, întregii opinii publice, asupra pericolului creat pentru bancă, creditorii şi deponenţii ei.

În calitate de regulator şi supraveghetor al sistemului bancar din Republica Moldova, Banca Naţională are obligaţiunea să aplice prevederile alineatului (2) al art.15 din Legea instituţiilor financiare şi anume: să suspende pentru acţionarii nou veniţi exerciţiul dreptului de vot, a dreptului de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, a dreptului de a întroduce chestiuni în ordinea de zi, a dreptului de a propune candidaţi pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv şi ai comisiei de cenzori, a dreptului de a primi dividende.

De voinţa şi corectitudinea acţiunilor Băncii Naţiolnale a Moldovei, precum şi ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, organelor responsabile de contracararea spălării banilor, altor autorităţi ale statului, va depinde, decisiv, revenirea situaţiei legale în structura acţionariatului BC Moldova Agroindbank SA, fapt care va asigira funcţionarea stabilă a băncii şi a sistemului bancar în întregime. 

Tranzacţii suspecte cu un pachet de 26% din acţiuni

Declaraţiile administraţiei MAIB vin după ce săptămâna trecută, solicitaţi de „Adevărul”, reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze tranzacţiile suspecte în urma cărora circa 26% din acţiunile Moldova-Agroindbank au ajuns în proprietatea unor companii controlate de oameni necunoscuţi. Totodată, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că autoritatea examinează legalitatea acestor tranzacţii. Tranzacţiile suspecte cu acţiunile MAIB şi ale altor bănci au provocat deja reacţii negative din partea instituţilor internaţionale, în particular, a reprezentanţilor BERD.

În anul 2011, în urma unor decizii ilegale ale unor instanţe şi a unor tranzacţii un grup de acţionari olandezi şi sloveni s-au pomenit fără un pachet de peste 28% de acţiuni. Operaţiunile au fost blocate după intervenţiile instituţiilor financiare internaţionale, a Guvernului şi ale administraţiei băncii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite