Un nou atac raider la cea mai mare bancă din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o serie de tranzacţii suspecte, circa 26% din acţiunile Moldova-Agroindbank ar fi ajuns în posesia unor persoane necunoscute

Zilele trecute, în urma unor tranzacţii, circa 26% din acţiunile Moldova-Agroindbank (MAIB) au ajuns în proprietatea unor companii controlate de oameni necunoscuţi. Banca deocamdată păstrează o tăcere suspectă. „Nu comentăm cele întâmplate“, ne-a declarat Svetlana Rudenco, managerul pentru relaţii publice al Moldova-Agroindbank. Totodată, anumite persoane ne-au sugerat să lăsăm în pace instituţia „pentru că tranzacţiile au fost legale şi nu ar trebui să agităm spiritele“.

BNM examinează tranzacţiile

Pachetul vizat ar putea coincide cu cel deţinut de acţionarii sloveni şi olandezi de la MAIB, care acum doi ani, la fel, au fost obiectul unei preluări frauduloase.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, ne-a spus că autoritatea examinează aceste transferuri prin prisma Legii instituţiilor financiare. Totodată, oficialul a precizat că au mai avut loc şi câteva tranzacţii mici, legalitatea cărora este investigată de organele de anchetă.

Europenii sunt alertaţi

Tranzacţiile suspecte cu acţiunile MAIB şi ale altor bănci au provocat deja reacţii negative din partea instituţilor internaţionale. Pe 20 mai, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Paul-Henri Forestier, şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că autorităţile ar trebui să contracareze
asemenea atacuri.

Cu o lună în urmă, însuşi preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, a adresat o scrisoare conducerii ţării, prin care atenţiona că Moldova-Agroindbank este supusă unui nou atac de tip raider.

„Tranzacţiile cu acţiunile MAIB sunt de natură suspectă şi similară cu atacurile care avut loc la MAIB în vara anului 2011. V-am ruga să analizaţi de urgenţă evenimentele şi să vă asiguraţi că sunt luate toate măsurile adecvate disponibile de a suspenda aceste tranzacţii şi de a anula efectul lor asupra băncii, dacă acestea se dovedesc a fi ilicite. Este important pentru integritatea sectorului bancar ca orice mişcare a acţiunilor să se facă într-un mod transparent şi legal, cu divulgarea integrală a beneficiarilor finali“, se menţiona în scrisoarea BERD.
image

Valeriu Prohniţchi, directorul exectiv al Expert-Grup, susţine că instabilitatea politică stimulează asemenea acţiuni. „Dacă la mijloc este un atac raider, investitorii îşi vor pierde încrederea în faptul că în Moldova drepturile de proprietate sunt garantate şi apărate“, a comentat expertul.

Cine sunt acţionarii principali ai MAIB

Datele pentru 2012 arată că 30,61% din acţiunile MAIB aparţineau Societăţii civile a acţionarilor băncii şi afiliaţii săi, care reuneşte 34 de persoane fizice, inclusiv managerii companiei. Câte 4,99% le reveneau firmelor Factor Banka (Slovenia) şi Venture Holding (Olanda), 4,72% Adriatik Fund (Olanda), 4,69% Milena Logar şi 4,32% Druga din Slovenia.

image


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite