Moldova a atins pragul epidemic de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul

Nivelul de îmbolnăviri prin gripă şi infecţii respiratorii acute a atins pragul epidemic, iar această situaţie se va menţine pe parcursul a cel puţin 3 săptămâni, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă emis astăzi.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Ministerului Sănătăţii a decis ca, în cazul agravării situaţiei epidemiologice, instituţiile medico-sanitare să asigure reprofilarea unor instituţii şi crearea condiţiilor pentru spitalizarea bolnavilor. De asemenea, urmează a fi intensificate măsurile de control şi intervenţie pentru perioada epidemică. Centrul Naţional de Sănătate Publică şi centrele teritoriale de sănătate publică urmează să asigure monitorizarea circulaţiei virusurilor în punctele santinelă prin investigarea de laborator şi confirmarea tulpinilor în laboratorul internaţional de referinţă, dar şi informarea permanentă a populaţiei despre măsurile de profilaxie a gripei şi infecţiilor.

Potrivit IPN, majoritatea cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute înregistrate sunt cazuri izolate, dar sunt şi şase focare de infecţii acute ale căilor respiratorii. Este vorba despre Liceul Teoretic nr.1 din oraşul Briceni, unde au fost fixate 89 de cazuri, grădiniţa şi gimnaziul din satul Cairaclia, raionul Taraclia, unde au fost înregistrate 30 şi, respectiv, 22 de cazuri şi alte trei focare în rândul copiilor şi personalului din 3 grădiniţe din oraşul Ceadîr- Lunga

Ministerul sănătăţii mai anunţă că la data de 24 februarie, numărul cumulativ de cazuri de gripă a constituit 316, cel al infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare a depăşit 120 de mii de cazuri, iar cel al infecţii respiratorii acute severe a trecut de 34 de mii de cazuri. Totodată 36,4% din numărul total de bolnavi de gripă sunt copii de până la 15 ani.

Instituţia precizează că cele şase cazuri de deces înregistrate până în prezent în acest an au survenit ca urmare a adresării tardive la medic, dar şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice. În plus persoanele nu erau vaccinate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite