Gripa porcină a ucis o femeie la Chişinău. Un alt bărbat este în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa porcină face victime. FOTO Arhivă Adevărul
Gripa porcină face victime. FOTO Arhivă Adevărul

O femeie de 45 de ani, din municipiul Chişinău, a murit marţi, 10 februarie, din cauza complicaţiilor virusului gripal AH1N1. Un alt bărbat infectat cu acelaşi virus se află în stare gravă.

Vicedirectorul medical al Spitalul clinic municipal nr.1, Ion Artenii, a declarat pentru IPN că femeia a fost internată în stare gravă în secţia terapie intensivă pe 6 februarie. Pacienta a fost diagnosticată cu pneumonie provocată de virusul gripal AH1N1. După patru zile de tratament, femeia s-a stins.

În prezent, în secţia de reanimare este internat un bărbat de 36 de ani, la fel  diagnosticat cu pneumonie provocată de virusul gripal de tip AH1N1. Ion Artenii a menţionat că starea pacientului este gravă.

Solicitat de IPN, şeful Laboratorului infecţii virale şi respiratorii al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Petru Scoferţa, a declarat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 20 de cazuri de gripă confirmate, dintre care 13 sunt gripa de tip B, iar 7 de tip AH1N1. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de cazuri s-a înjumătăţit. Totuşi, un val mai mare de îmbolnăviri se aşteaptă în a doua jumătate a lunii februarie.

Specialiştii recomandă să se ia măsuri de profilaxie, printre care şi consumul produselor care conţin vitamina C (lămâia, coacăza neagră, coacăza roşie) şi a produselor fitoncide (usturoiul, ceapa), deoarece ele sunt antimicrobiene. Şi modul de viaţă sănătos, fără fumat şi fără alcool, la fel conferă organismului rezistenţă la viroze. De asemenea, se recomandă evitarea aflării în spaţii aglomerate închise, evitarea contactelor cu persoanele bolnave, folosirea măştilor, spălarea pe mâini, aerisirea încăperilor şi adresarea la medic la primele semne de boală.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite