Misiunea FMI a plecat şi a lăsat Republica Moldova fără finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea FMI s-a aflat două săptămâni în Moldova FOTO gov.md
Misiunea FMI s-a aflat două săptămâni în Moldova FOTO gov.md

Misiunea FMI, în frunte cu Max Alier, care s-a aflat două săptămâni în ţara noastră cu scopul de a negocia un nou acord dintre instituţie şi Republica Moldova, a plecat azi dimineaţă fără a ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Chişinău, anunţă Economist. Totodată ieri a fost contramandată şi conferinţa de presă a misiunii împreună cu premierul Leancă

Dialogul s-a oprit la TVA redusă pentru agricultură şi industria alimentară şi la tarifele nesustenabile la energia termică.

Numitorul comun n-a fost atins din cauza că autorităţile moldoveneşti n-au vrut să renunţe la TVA redusă pentru agricultură şi industria alimentară, care a fost stabilită, potrivit politicii fiscale pentru anul în curs la nivelul de 8%, susţine Economist.

O altă chestiune asupra căreia nu s-a ajuns la înţelegere, este menţinerea nivelului tarifelor la resursele energetice, în special la încălzire, la un nivel insuficient pentru ca CET-urile să poată achita consumul de gaze.

FMI insistă pe aplicarea TVA de 20%, fără excepţii, pentru toţi agenţii economici, inclusiv pentru cei din agricultură şi pe majorarea tarifelor pentru agentul termic până la un nivel sustenabil, care să nu admită acumularea de noi datorii a ţării noastre faţă de furnizorul de gaze.

Autorităţile n-au cedat din cauza că în ambele cazuri este vorba despre decizii extrem de nepopulare, care într-un an electoral ar putea diminua şi mai mult  încrederea în  partidele de la guvernare. Plus la aceasta, aplicarea TVA de 20% în agricultură şi industria alimentară ar diminua şi mai mult competitivitatea celor două ramuri odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Potrivit mai multor oficiali şi analişti miza unui nou acord cu FMI nu constă în componenta financiară de care, de această dată, autorităţile s-ar putea lipsi cu lejeritate. Un  program cu FMI conferă ţării mai multă încredere în faţa partenerilor de dezvoltare care contribuie cu sume importante de bani la derularea unor reforme şi a unor proiecte de infrastructură de amploare. Doar Banca Mondială, care, de regulă este foarte atentă la relaţiile ţării creditate cu FMI, trebuie să ofere în acest an pentru suport bugetar ţării noastre circa 70 milioane de dolari.

O nouă misiune FMI ar putea reveni în Republica Moldova în aprilie-mai pentru a evalua situaţia macroeconomică, aceasta fiind o procedură obişnuită a Fondului efectuată, de regulă, odată în şase luni.

Amintim, că programul anterior al ţării noastre cu FMI s-a încheiat înainte de termen în aprilie 2013, înainte ca Republica Moldova să primească ultima tranşă, de 76 milioane de dolari din cele aproape 600 de milioane de dolari preconizate.
Suma în cauză n-a mai fost transferată deoarece la acel moment nu exista un guvern funcţional după votul de neîncredere acordat de legislativ guvernului Filat  iar, în perspectiva unor alegeri anticipate, care se conturau la orizont la acel moment, autorităţile au adoptat câteva decizii cu caracter electoral precum unele majorări de pensii şi salarii fără a fi asigurate veniturile necesare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite