Agricultura moldovenească furnizează un nou rezultat-surpriză: în nouă luni producţia agricolă a crescut cu 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia agricolă s-a majorat cu 30,2% în acest an. Creşterea se datorează, în special, majorării cu 52,3% a volumului producţiei vegetale, pe când cea animalieră a rămas la nivelul anului precedent, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică.

Astfel, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile în perioada ianuarie-septembrie 2013, conform estimărilor, a crescut cu 30,2% faţă de perioada respectivă a anului 2012.

Conform datelor preliminare, recolta globală a grâului a constituit peste 995.000 de tone, fiind de două ori mai mare, ca în 2012. Recolta de orz a sporit de 1,8 ori şi se profilează o recoltă net superioară de porumb, care încă n-a fost încheiată. Din datele de până la 1 octombrie recolta medie la hectar constituie 34,1 chintale, ceea ce reprezintă o creştere de 3,3 ori.

În acelaşi timp, recolta de floarea soarelui s-a majorat cu 90%, cea de struguri – cu 61,1% iar cea de fructe – cu 51,1%, iar cea de legume cu circa 20%.

După scăderea din 2012 a Produsului Intern Brut cu 0,8%, determinată într-o mare parte de un an agricol nereuşit, în acest an autorităţile şi organizaţiile financiare internaţionale prognozează o creştere economică de 5,5%. Un factor decisiv în evoluţia economiei îl deţine agricultura, care a beneficiat de un an benefic din punct de vedere climateric. Ultimele prognoze ale Ministerului Economiei arată că în acest an producţia agriolă va înregistra o creştere de 27,5%, iar în următorii trei ani se va stabiliza la doar 1-3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite