Ministerul Sănătăţii se împrumută de aproape 31 de milioane de dolari ca să ţină sub control bolile netransmisibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii vor fi cheltuiţi pentru aplicarea unui set de măsuri prin care Ministerul Sănătăţii şi CNAM şi-au propus să reducă numărul de îmbolnăviri şi decese provocate de bolile necontagioase.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor împrumuta aproximativ 30,9 de milioane de dolari care vor fi direcţionaţi pentru adoptarea unui set de măsuri menite să reducă numărul de îmbolnăviri şi decese provocate de cancer, diabet, afecţiunile cardiovasculare şi alte boli necontagioase.

O parte din bani vor fi alocaţi pentru monitorizarea şi controlul hipertensiunii arteriale a pacienţilor, revizuirea listei medicamentelor compensate pentru hipertensivi, implementarea unui program de stimulare a cadrelor medicale în funcţie de performanţa asistenţei primare şi actualizarea strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate pentru perioada 2008-2017. 

Creditul va fi luat de la Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, iar de gestionarea acestuia se va ocupa Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Guvernul va aproba în şedinţa de astăzi lista negociatorilor care vor stabili modul în care va fi cheltuit şi rambursat acest împrumut. Din echipa propusă Legislativului din care fac parte ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, directorul CNAM Mircea Buga şi mai mulţi specialişti de la Ministerul Finanţelor şi din Cancelaria de Stat.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite