Şi bărbaţii fac cancer la sân. Mulţi nu supravieţuiesc deoarece merg târziu la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un bărbat dintr-o mie este afectat de cancerul la sân, faţă de o femeie din opt. În Republica Moldova, în anii 2012 şi 2011 au fost înregistrate câte 12 astfel de cazuri, iar în 2010 - 14 cazuri.

Potrivit portalului e-sanatate.md, deşi numărul lor este redus, mulţi dintre aceşti bărbaţi pierd lupta cu boala pentru că se adresează târziu la medic.

„La noi s-a creat un stereotip că doar femeile pot avea cancer la sân, ceea ce nu este adevărat. Bărbaţii trec foarte rar pe la medic şi, chiar dacă simt că au un ghemuleţ la glanda mamară, nici prin cap nu le trece că poate fi vorba de cancer, mai ales că el nu doare“, afirmă oncologul Vasile Jovmir, precizând că majoritatea moldovenilor care au avut cancer mamar au fost diagnosticaţi în fazele III şi IV şi aveau peste 50 de ani.

Factorii de risc sunt aceiaşi ca şi în cazul femeilor:  expunerea la radiaţii şi istoricul familial. Totuşi, la bărbaţi, acest tip de tumoare malignă se dezvoltă mai repede şi mai agresiv. „La femeie glanda mamară este mai mare şi tumoarea are unde să se dezvolte şi este mai simplu atunci când se intervine chirurgical “, explică doctorul Jovmir.

Există şi cazuri fericite, când bărbaţii au reuşit să se vindece, iar succesul se datorează diagnosticării timpurii. „Ultimul bolnav pe care l-am tratat cu succes de cancer este un preot. S-a chinuit mult, pentru că în timpul intervenţiei chirurgicale i-am afectat un os. A stat în spital jumătate de an, l-am supravegheat, i-am făcut chimioterapie şi a supravieţuit“, susţine profesorul Vasile Jovmir.

La nivel mondial, cancerul mamar la bărbaţi constituie 1% din totalul cazurilor de cancer la sân înregistrate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite