Marina Tauber, om de bază al oligarhului Ilan Șor, sancționată de SUA pentru complicitate la fraudarea procesului electoral UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA a impus sancțiuni Marinei Tauber pentru că, din poziția de complice al oligarhului fugar, Ilan Șor, a pus umărul la subminarea proceselor electorale din Republica Moldova, în interesul Kremlinului. Mai precis, e vorba de facilitarea cumpărării de voturi.

SUA a impus sancțiuni Marinei Tauber. FOTO: Arhivă
SUA a impus sancțiuni Marinei Tauber. FOTO: Arhivă

UPDATE: Marina Tauber a reacționat într-o postare pe pagina sa de Facebook cu privire la anunțul autorităților de peste Ocean. 

,,Domnule Logsdon, dar Dumneavoastră cine sunteți? A venit domnul, a pus picioarele pe masă, și ne scuipă pe toți direct în față. Roaba Maia și lacheul Dorin sunt fericiți să-l servească. Ambasadorul SUA a decis să anunțe despre aplicarea sancțiunilor împotriva mea, în contextul luptei împotriva "influenței păguboase a Kremlinului" asupra Moldovei. Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru țara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetățenii moldoveni vor decide cum și ce trebuie să facem. Decizia de astăzi - o ingerință directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei. Fac apel la întreaga opoziție moldovenească să-l recunoască pe ambasadorul SUA persona non grata în țara noastră. Orice întâlniri, la orice nivel, cu acest om favorizează actuala guvernare. Este timpul să demonstrăm că nu suntem robi”, a scris aceasta.

Știrea inițială 

,,Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva Marinei Tauber pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Moldova în implementarea reformelor democratice și economice. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei în construirea unui viitor mai democratic, prosper și sigur”, a anunțat ambasadorul SUA la Chișinău Kent D. Logsdon. 

Chișinăul a reacționat

Autoritățile de la Chișinău susțin că măsurile restrictive americane sprijină eforturile țării privind apărarea democrației și în lupta cu fraudele.

„Mulțumesc Statelor Unite pentru că au luat astăzi măsuri decisive împotriva celor care subminează integritatea alegerilor noastre în numele Kremlinului prin cumpărarea ilicită de voturi. Împreună, suntem puternici în fața amenințărilor la adresa valorilor noastre democratice”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe internet. 

„Salut decizia Guvernului SUA de a include în lista de sancțiuni persoanele responsabile pentru acțiuni care subminează securitatea Republicii Moldova și au facilitat interferența Kremlinului în alegeri. Sprijinul partenerilor noștri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor și de a proteja democrația noastră”, a notat premierul de la Chișinău, Dorin Recean. 

„Salutăm decizia de astăzi a Departamentului de Trezorerie al SUA privind extinderea sancțiunilor împotriva activităților externe dăunătoare ale Rusiei, inclusiv a celor implicați în destabilizarea țării noastre și care reprezintă o amenințare la adresa democrației noastre”, a conchis ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Subalterna lui Șor, cercetată penal 

Marina Tauber, vicepreședintă partidului Șor scos în afara legii, este cercetată penal în mai multe dosare.

Iar liderul formațiunii ilegale, Ilan Șor, a fost condamnat în aprilie 2023 la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

De la distanță, acesta este activ în politică, organizând manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova. Liderii de la Chișinău au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara. 

Iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de fugarul condamnat penal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite