Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea privind excluderea sa din cursa electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber a învins categoric în primul tur al alegerilor locale din Bălţi
Marina Tauber a învins categoric în primul tur al alegerilor locale din Bălţi

Candidatul Partidului „ŞOR” la alegerile din Bălţi, Marina Tauber, a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea CEC, prin care s-a cerut anularea înregistrării Marinei Tauber în campania electorală. Demersul a fost depus joi, 2 decembrie, de către Marina Tauber, care cere instanţei să anuleze hotărârea, ca fiind nefondată.

În cererea de chemare în judecată se menţionează că, analizând motivarea hotărârii CEC din 1 decembrie, s-a constatat că organul electoral a emis un act administrativ individual ilegal. Prin urmare, avocaţii consideră că Partidul „ŞOR” este vătămat în drepturile sale. 

Hotărârea CEC privind anularea înregistrării candidatului Partidului „ŞOR” în alegerile locale noi din Bălţi a fost adoptată miercuri, 1 decembrie, şi a fost votată de 6 membri CEC din cei 8 prezenţi la şedinţă. Potrivit raportorului, Pavel Postică, Marina Tauber ar fi depăşit plafonul maxim de cheltuieli permise în campania electorală. Suma invocată se referă la cheltuielile pentru mâncare ale activiştilor Partidului „ŞOR”. 

Expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite