Analist politic, despre excluderea Marinei Tauber din cursa electorală: PAS nu poate accepta că ei nu sunt capabil să obţină victorii majore la nivel local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa, expert politic
Dionis Cenuşa, expert politic

Expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Adevărul publică integral comentariul expertului pe subiectul excluderii Marinei Tauber din alegeri.

„O gafă după alta. Există instrumente legale şi sancţiuni prevăzute de lege pentru a pedepsi nerespectarea legislaţiei electorale. Dar există limite şi acestea se aplică cu atât mai mult în cazurile când cetăţenii deja şi-au oferit voturile. Vorbesc despre cazul lui Tauber/Partidul lui Şor şi alegerile locale din Bălţi. Explic:

- CEC constată diverse nereguli la raportarea financiară a Tauber/Partidul Şor, un lucru pe care instituţia îl face conform atribuţiilor. La acest capitol nu există nicio obiecţie. Problema apare la modul cum CEC decide să sancţioneze acest candidat folosind interpretarea aparent eronată a legislaţiei electorale. Mai exact, CEC cere eliminarea lui Tauber din cursa electorală în calitate de sancţiuni. 

- Tot CEC face referinţă la “a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral” cu privire la “anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.” Problema constă şi faptul că această prevedere nu are nimic în comun cu cadrul temporal în care ne aflăm. Or,  Tauber/Partidul lui Şor deja a participat la alegeri, acumulând cele mai multe voturi în primul tur. Deci, de jure şi de facto, prevederile pe care le utilizează CEC s-ar aplica în cazul în care alegerile încă nu s-au produs şi cetăţenii nu au votat. În caz contrar, decizia CEC este de natură să lezeze dreptul la vot al cetăţenilor şi de fapt poate duce la anularea votului exprimat. Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, când CEC/justiţia controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chişinău. 

- Ceea de face CEC nu poate fi explicat altfel decât că probabil cei controlaţi de PAS au primit o indicaţie/sugestie politică de a folosi neconformităţile în raportarea financiară a Tauber/Şor pentru a-i elimina din turul 2 de la Bălţi. De ce? Răspunsul este simplu şi de ordin politic - PAS nu poate accepta faptul că după victoria politică asurzitoare din vară ei nu sunt capabil să obţină victorii majore la nivel local. 

- Este foarte probabil că PAS/Sandu ştiu că instanţa de la Bălţi nu va legaliza decizia CEC care contravine prevederilor constituţionale în  domeniul dreptului la vot. Astfel, PAS şi CEC pasează responsabilitatea către instanţe, care sunt obligate să nu repete ilegalităţile comise de regimul lui Plahontiuc în 2018. Indiferent de rezultat, pozitiv or negativ, instanţa va fi de vină, nu PAS. Totodată, dacă Tauber este eliminată din competiţie, atunci PAS va interpreta acest eveniment ca pe o victorie politică. 

După eşecul cu avocata poporului (fostă avocată a Preşedintelui Sandu) care angajează persoane care au comis crime de proxenetism, acum PAS prin influenţa politică asupra anumitor persoane de la CEC comite o altă gafă şi mai gravă. Tot ce face PAS  îi ajută pe Şor şi alţii să se victimizeze şi să apară în calitate de “eroi”, care sunt persecutaţi de regim. CEC are alte instrumente legale pentru a o sancţiona pe Tauber/Partidul Şor, nu eliminarea din competiţie electorală. Mai mult ca atât, ca şi Usatîi, Tauber ar fi demonstrat cel mai degrabă ineficienţă în administrarea treburilor oraşului şi s-ar fi discreditat. 

În timp ce guvernarea se laudă la Bruxelles că clădeşte stat de drept în Moldova, CEC acţionează cam în altă direcţie. Chiar dacă e vorba de Şor (care ştim că este implicat în furtul miliardului), societatea civilă şi mass-media independentă trebuie să dezaprobe ceea ce face CEC, imposibil fără indicaţii de la PAS. Amintesc că aceste lucruri au loc la două săptămâni distanţă de Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles şi la câteva zile de la întâlnirile Premierului Gavriliţa cu oficialii europeni. Pentru aşa tipuri de acţiuni, UE a stopat asistenţa financiară pentru Moldova în 2018. În loc să vorbim despre cum îl putem atrage pe Şor la răspundere şi a recupera banii din furtul miliardului, din cauza acţiunilor/influenţelor din PAS asupra CEC, vorbim despre cum regimul luptă cu Tauber. În continuare, este greu de înţeles de ce PAS îşi taie crengile de sub picioare”.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite