Maia Sandu, vizită în România. Cu cine se întâlnește președintele Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera de la Chișinău face o vizită în Timișoara în perioada 12-13 ianuarie, fiind invitată de primarul Dominic Fritz. În timpul vizitei, președintele Republicii Moldova urmează să ridice premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”.

În perioada 12-13 ianuarie, Maia Sandu întreprinde o vizită în România. FOTO: Arhivă
În perioada 12-13 ianuarie, Maia Sandu întreprinde o vizită în România. FOTO: Arhivă

În cadrul vizitei din orașul Timișoara, șefa statului vecin urmează să se întâlnească vineri, 12 ianuarie, cu comunitatea de moldoveni stabilită la Timișoara, iar sâmbătă, 13 ianuarie, Maia Sandu ,,va fi găzduită de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și cu Alteța Sa Regală, Principele Radu la Castelul regal de la Săvârșin”, au anunțat responsabilii Administrației Prezidențiale din Republica Moldova.

Tot sâmbătă, lidera de la Chișinău va participa la Gala de decernare a premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”. ,,Președinta Maia Sandu este prima laureată a acestui premiu, instituit de Municipiul Timișoara în 2023. Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene”, au precizat reprezentanții structurii prezidențiale. 

Argumentele juriului 

Maia Sandu este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, acesta fiind dotat cu 30.000 de euro și oferit în urma unui proces din mai multe etape organizat de un juriu format din personalități de vârf ale corpul profesional românesc în diverse domenii.

Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulți le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj și cu un bun simț rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, spun inițiatorii proiectului. 

Totodată, juriul apreciază: „Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare, atât acasă, cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”.

Ei au mai subliniat faptul că lidera de la Chișinău a fost sinceră, deschisă și pe înțelesul poporului. „De fiecare dată a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”.

Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat în acest an de Primăria Timișoara, decizie luată printr-o unanimă Hotărâre de Consiliul Local. Acesta vizează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.  

Printre membrii juriului se numără scriitorul Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale de la Haga, Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Simona Miculescu, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO, regizoarea și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite