Maia Sandu anunță că Rep. Moldova va răspunde Kremlinului pentru deschiderea ilegală a secțiilor de votare în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declară că Guvernul va răspunde în perioada următoare Kremlinului care a deschis ilegal secții de votare în Transnistria în timpul alegerilor prezidențiale ruse, dar fără a oferi detalii.

Maia Sandu declară că Guvernul va răspunde Kremlinului. FOTO: Facebook
Maia Sandu declară că Guvernul va răspunde Kremlinului. FOTO: Facebook

,,Este o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federației Ruse, este o nouă acțiune care denotă lipsă de respect față de statul Republica Moldova și față de cetățenii Republici Moldova.  Și acțiunea de răspuns va fi anunțată de Guvern în termeni”, a declarat președintele Republicii Moldova, fiind întrebată despre decizia ilegală a Rusiei de a organiza alegerile în regiunea separatistă Transnistria, în timp ce Guvernul moldovean a permis votul numai pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău. 

Acțiuni de provocare

Maia Sandu a vorbit și despre cele două incidente din ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, mai exact bărbatul în vârstă de 54 de ani care ar fi încercat să dea foc misiunii diplomatice din centrul Chișinăul, dar și despre cel de la Tiraspol, unde o dronă kamikaze ar fi lovit o unitate militară. 

,,În urma celor două incidente instituțiile statului au venit cu comunicate. Din informația pe care o dețin la moment ambele acțiuni seamănă a acțiuni de provocare, deci pentru ca să alimenteze frica și pentru ca să creeze situație tensionată”, a menționat lidera de la Chișinău. 

Kremlinul mizează pe grupări criminale

Președintele Republicii Moldova a fost chestionat și despre vizita bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, în Rusia, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin. 

,,Federația Rusă mai bine zis Kremlinul a arătat pe față că mizează pe grupări criminale, probabil nu mai este satisfăcut Kremlinul de acțiunile partidelor proruse din Republica Moldova și a hotârât să mizeze pe grupări criminale în efortul de destabilizare a Republicii Moldova”, a mai spus șeful statului vecin. 

Maia Sandu a răspuns la întrebări în timpul unei conferințe de presă organizate pe tema referendumului cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană. 

  „Nu este o noutate că cei de la Kremlin încearcă să se amestece în treburile interne ale țării noastre, încearcă să manipuleze opinia cetățenilor, încearcă să-i sperie, cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul in Republica Moldova. De aceea, institutițiile statului trebuie să fi vigilente și să protejeze statul și cetățenii să fie vigilenți, să nu se lase mințiți ori manipulați: atunci când aud o informație care pare deochiată să meargă să verifice și alte surse, sa se informeze din surse credibile, oficiale. Să nu ne lăsăm infricoșați de amenințările care vin de la Moscova. Tocmai de asta trebuie să devenim parte a familiei europene, să punem țara la adăpost pentru că știm că cei de la Kremlin au gânduri proaste pentru țara noastră”, a mai afirmat președintele Sandu.   

Detalii despre referendum

Plebiscitul care va fi unul constituțional  trebuie organizat în acest an pentru că „nu putem ezita să mai așteptăm 30 de ani” și  „să conștientizăm cu toții că asta e șansa noastră pentru dezvotlare și pentru pace”

„În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură - referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate”, a conchis Maia Sandu. 

Șeful statului vecin a precizat că a desfășurat aproape 20 de runde de consultări în ultimele luni, la care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localități, a vorbit cu diaspora și ,,toți sunt uniți de o cauză comună, pentru o Moldovă europeană”. 

În data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze referendumul privind integrarea țării în UE, menționând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din 2024. 

,,Avem garanția unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene, tocmai de aceea cred că este necesar să spunem clar toată țară ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a declarat lidera de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite