Două bombe incendiare aruncate în curtea Ambasadei ruse din Chișinău. Republica Moldova spune că Moscova a deschis secții de vot neautorizate VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul moldovean de Externe condamnă „cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”, cu referire la regiunea separatistă Transnistria. MAE moldovean a permis votul doar în incinta Ambasadei Rusiei la Chișinău, unde un bărbat a încercat să incendieze clădirea.

Chișinăul condamnă deschiderea secțiilor de votare în Transnistria. FOTO: Telegram
Chișinăul condamnă deschiderea secțiilor de votare în Transnistria. FOTO: Telegram

UPDATE: Bărbatul în vârstă de 54 de ani care ar fi încercat să dea foc misiunii diplomatice a fost reținut pentru 72 de ore, potrivit reprezentanților IGP din țara vecină.

---------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: Ambasada Rusiei în Republica Moldova a cerut ca autorul incidentului să fie pedepsit aspru.

„Condamnăm ferm încercarea de a incendia secția consulară a Ambasadei Rusiei la Chișinău. Ne așteptăm la o pedeapsă corectă și severă pentru „aruncătorul de foc”. În ciuda oricăror provocări, votul la secția de votare continuă. Remarcăm nivelul ridicat de activitate și numărul mare de persoane dispuse să participe”, au spus diplomații ruși.

-------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: Republica Moldova condamnă desfășurarea scrutinului prezidențial din Rusia în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei.

,,Republica Moldova condamnă cu fermitate organizarea nelegitimă a alegerilor prezidențiale din Rusia în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și anexate ilegal de către Federația Rusă.Respingem cu tărie această încercare zadarnică a Federației Ruse de a legitima controlul său militar și ilegal asupra unor părți din teritoriile ucrainene, fapt ce reprezintă o încălcare vădită a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.Republica Moldova rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, au anunțat reprezentanții MAE.

------------------------------------------------------------------------------------UPDATE: America condamnă deschiderea secțiilor de votare în regiunea separatistă Transnistria. 

„Condamnăm decizia Rusiei de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană fără acordul Guvernului moldovean. Această acțiune este încă un exemplu al modului în care Kremlinul nu respectă neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, au anunțat responsabilii Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. 

Știrea inițială

Din dimineața zilei de duminică, mai mulți oameni își exercită dreptul de vot în incinta Ambasadei Rusiei din centrul Chișinăului, iar un bărbat cu mască și mănuși medicinale a încercat să incendieze secția de votare, afirmând că nu dorește „să fie ales un fascist”. El a aruncat două recipiente cu substanță inflamabilă și a fugit, dar a fost reținut la scurt timp de polițiști. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Diana Fetco, a declarat pentru ,,Adevărul” că acesta este audiat în prezent de structurile de drept. 

,,Acum o oră, un bărbat a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Acesta a fost imediat reținut și identificat, iar la moment se află la inspectoratul de poliție pentru audieri și documentare. Bărbatul de 54 de ani este cetățean al Republicii Moldova, dar declară că deține și cetățenia Federației Ruse, fapt care urmează să fie stabilit cu exactitate de oamenii legii. În timpul audierilor acesta și-a motivat gestul prin unele nemulțumiri care le are în raport cu acțiunile autorităților ruse. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite în cadrul procesului de documentare”, a menționat reprezentanta IGP.

Poziția Chișinăului

Între timp, locuitorii din Transnistria cu cetățenie rusă votează la secțiile de votare deschise acolo, iar potrivit presei din regiune, până la ora 10:00, aproape 5600 de oameni au participat la alegeri. 

Iar Chișinăul condamnă ,,cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului.Facem apel la comunitatea internațională să sprijine ordinea bazată pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe (MAE) de la Chișinău.

Anterior, Chișinăul l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov la Ministerul de Externe pentru a-i fi comunicată poziția cu privire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea separatistă, iar diplomatul a declarat că decizia a fost luată pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor ruși.

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au menționat că Moscova prin această decizie ,,sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Cu o poziționare a venit și premierul Dorin Recean. „Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectată și corespunzător, asta înseamnă respect față de cetățenii țării noastre.(…) Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului rus.Și încă o dată repet, toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta cetățenii Republicii Moldova”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria sunt deschise șase secții de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia, jumătate dintre ele fiind în orașul Tiraspol, deși șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a declarat anterior că va fi permis votul numai pe teritoriul ambasadei Rusiei în Republicii Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite