Maia Sandu: Reforma justiţiei este prioritatea numărul unu a guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Republica Moldova are şansa reală de a face schimbări profunde, sistemice, în domeniul justiţiei. Reformarea acestui sector este prioritatea numărul unu a guvernării, dar şi a cetăţenilor. Declaraţia aparţine preşedintelui Maia Sandu, transmite IPN.

În cadrul Forumului pentru reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei, organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, şefa statului a spus că, după mai multe încercări eşuate de a face ordine în justiţie, astăzi, în sfârşit, există ocazia de a mişca carul din loc. Sunt toate premisele pentru aceasta, inclusiv cel mai important lucru – voinţă politică.

„Astăzi conducerea ţării – preşedintele, majoritatea parlamentară, guvernul – îşi doreşte ca instituţiile în domeniul justiţiei să devină funcţionale, independente şi să acţioneze cu integritate şi profesionalism”, a declarat Maia Sandu.

Preşedintele a menţionat că „această reformă este datoria noastră faţă de cetăţeni şi faţă de întreaga societate”, pentru că societatea a cerut-o, cetăţenii au votat pentru asta. „Reforma justiţiei ţinteşte un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimţite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiţiei este o precondiţie pentru ca oamenii să-şi recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investiţiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice, într-un final, calitatea vieţii cetăţenilor în ţara noastră. Lupta cu corupţia este şi ea parte din această ecuaţie. Corupţia împiedică dezvoltarea ţării, ea este una dintre cauzele principale ale sărăciei cu care ne confruntăm. Prioritatea noastră este lupta cu corupţia mare, cu infractorii care au transformat instituţiile statului în surse de rentă şi venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile”, a menţionat şefa statului.

Pe lângă eradicarea corupţiei mari, Maia Sandu a menţionat necesitatea eliminării corupţiei cu care se confruntă cetăţenii zilnic, atunci când solicită un serviciu public. „Funcţionarii corupţi, obişnuiţi să bage mâna în buzunarul omului, subminează încrederea omului în stat. Corupţia distorsionează valorile noastre şi ne oferă modele strâmbe, după care se conduc azi unii tineri şi adulţi laolaltă. Unii oameni nu mai preţuiesc educaţia şi munca în calea lor spre o viaţă îndestulată. Aleg, în schimb, câştigul uşor şi rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de corupţie sau evaziunea fiscală. Acest proces periculos erodează baza morală a societăţii noastre şi trebuie oprit”, a menţionat şefa statului.

Maia Sandu a subliniat că schimbările în justiţie şi în combaterea corupţiei au început deja şi ele vor continua fără nicio ezitare. În context, a adresat şi un mesaj pentru angajaţii din sistemul judecătoresc şi din domeniul organelor de drept. „Aveţi acum de făcut o alegere. Dacă decideţi să puneţi umărul la schimbare, sunt convinsă că transformarea se va produce mai rapid, în interesul tuturor celor implicaţi şi în beneficiul întregii societăţi. Împreună, vom putea schimba spre bine mersul lucrurilor în domeniul justiţiei. Dacă veţi alege să puneţi beţe în roate, vreau să vă spun că lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbării. Mecanismul evaluării performanţelor şi al verificării integrităţii fiecăruia în domeniu va fi pus în funcţiune. Însă rezistenţa opusă va determina cetăţenii să piardă şi mai mult încrederea în sector, încredere şi aşa foarte greu de recuperat”, a specificat Maia Sandu.

Şefa statului a subliniat că prosperitatea cetăţenilor şi a ţării depinde de reforma justiţiei. „Viitorul ţării noastre, prosperitatea oamenilor şi a statului depind de capacitatea noastră de a interveni rapid în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, dar şi de credibilitatea şi caracterul ireversibil al schimbărilor realizate. Sunt procese care trebuie făcute corect, în strictă conformitate cu spiritul legii. Iar noi, ghidaţi de angajamentul nostru faţă de cetăţeni, suntem decişi să acţionăm hotărât şi rapid, cu măsuri noi, ţintite şi eficiente”, a spus Maia Sandu.

În opinia şefei statului, doar eforturile comune pot asigura succesul reformei justiţiei. „Noi nu vrem justiţie la televizor. Nu vrem să ajungem în extreme în ceea ce priveşte desfăşurarea lucrurilor în justiţie. Noi vrem să fie respectată legea. Toate acţiunile de reformare în sectorul justiţiei şi al combaterii corupţiei trebuie să consolideze încrederea în justiţie şi în funcţionarea instituţiilor de drept”, a menţionat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite