Macron, solidar cu moldovenii rămăși în beznă din cauza bombardamentelor ruse în Ucraina

0
0

Liderul de la Paris susține că Rep. Moldova, țară care are probleme cu aprovizionarea energiei electrice din cauza bombardamentelor ruse din Ucraina, nu va rămâne singură în această iarnă și va beneficia de sprijin internațional.

Macron este solidar cu moldovenii care au probleme cu aprovizionarea luminii. FOTO: POLITICO
Macron este solidar cu moldovenii care au probleme cu aprovizionarea luminii. FOTO: POLITICO

Emmanuel Macron și-a exprimat solidaritatea cu moldovenii prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de pe Twitter.com. 

,,Odată cu apropierea iernii, noi vom mobiliza ajutor internațional pentru Ucraina. În data de 13 decembrie, vom face acest lucru pentru a ajuta țările să rămână rezistente și să garanteze accesul la energie. Noi nu vom uita nici de Moldova, care la fel se confruntă cu  penurii de apă și electricitate”, a menționat liderul de la Palatul Elysee. 

image

Recent, în timpul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, desfășurată la Paris, Emmanuel Macron a anunțat un sprijin internaţional de peste 100 milioane de euro, pentru ca țara să facă față consecințelor războiului rus din Ucraina, între care criza energetică şi numărul mare refugiaţi.

Rămasă în beznă din cauza războiului rus

Miercuri, Rusia a lansat un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, unde sirenele antiaeriene au răsunat în întregul stat. În urma atacurilor, o pană uriașă de curent s-a produs în Republica Moldova.

Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului ministerului de resort, pana de curent a afectat numeroase localități, iar întreruperi în furnizarea electricităţii au survenit și în regiunea separatistă pro-rusă din estul țării.

Convocarea ambasadorului rus

Prin urmare, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost chemat la sediul MAEIE de la Chișinău pentru exprimarea protestului în legătură cu bombardarea Ucrainei, care au cauzat problemele imense legate de aprovizionarea cu energie electrică.

O situație aproape similară a avut loc în data de 15 noiembrie, în statul vecin. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite