Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe, în urma problemelor de aprovizionare cu energie

0
Publicat:

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost chemat la sediul MAE de la Chișinău pentru exprimarea protestului în legătură cu bombardarea Ucrainei, care dus la marile probleme legate de aprovizionarea cu energie electrică.

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat la sediul MAEIE. FOTO: Arhivă
Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat la sediul MAEIE. FOTO: Arhivă

Diplomatul rus a fost convocat în urma deciziei ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. ,,MAEIE a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii noștri despre impactul major al acestei situații. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere iar acest război trebuie oprit cât mai repede”, au transmis reprezentanții instituției prin intermediul unui comunicat de presă.

Președinta, Maia Sandu, susține că furnizarea energiei electrice va fi restabilită, dar oricât de greu este în aceste momente, singurul drum al țării este cel spre lumea liberă.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris Maia Sandu pe internet.

Noi raiduri cu rachete ale rușilor

Miercuri, Rusia a lansat un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, unde sirenele antiaeriene au răsunat în întreaga țară. În urma atacurilor, o pană uriașă de curent s-a produs în Republica Moldova.

Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris  ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Spînu, pana de curent a afectat aproape jumătate din Republica Moldova. În plus, întreruperi în furnizarea electricităţii au survenit și în regiunea separatistă pro-rusă din estul țării.

O situație aproape similară a avut loc în data de 15 noiembrie, în statul vecin. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite