Locatarii din mansarda care-a luat foc în sectorul Botanica pot primi despăgubiri de câte peste 50.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nimic n-a mai rămas din mansarda de pe strada Independenţei 10/2, care a ars pe 1 mai, în mai puţin de o oră Foto: Andrei Rizescu
Nimic n-a mai rămas din mansarda de pe strada Independenţei 10/2, care a ars pe 1 mai, în mai puţin de o oră Foto: Andrei Rizescu

Din estimările făcute de funcţionarii de la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare din cadrul Primăriei Chişinău, fiecare apartament de la mansarda care a ars pe 1 mai în sectorul Botanica necesită despăgubiri cuprinse între 50.000 şi 53.000 de lei.

Şeful direcţiei, Petru Gontea, a declarat în şedinţa de astăzi a Primăriei că şi apartamentele de la primul etaj al blocului necesită despăgubiri, însă mult mai mici, de 2-3.000 de lei, relevă Publika.md. Acesta a mai menţonat că se negociază cu firma de construcţii pentru lucrările de amenajare a acoperişului imobilului vizat, însă nu exclude ca prestatorul să fie schimbat, cu toate că a primit asigurări că lucrările vor fi de bună calitate.

Primarul Dorin Chirtoacă a comentat însă că e prematur să fie înaintate sumele finale pentru despăgubiri, câtă vreme pierderile de la etajele 3 şi 4 n-au fost încă evaluate complet. 

„Îmi amintesc că am mai avut un caz similar în care a fost necesar să recompensăm locatarii. Atunci am mers pe o strategie, de care cred că trebuie să ţinem cont şi acum. Atunci am clasificat distribuirea ajutoarelor după următoarele criterii: prejudicii puţin grave, grave şi foarte grave. Cred că trebuei să luăm în calcul această soluţie, pentru ca să nu avem scandal între locatari pentru o diferenţă de 50-100 de lei. Rog Direcţia Locativă să se asigure că lucrările vor fi finisate până în septembrie şi să alocăm vreo 3,5 milioane de lei pentru lucrări“, a spus Chirtoacă. 

Pe 1 mai, toate cele 28 de apartamente de la mansarda unui bloc de pe strada Independenţei 10/2 din Chişinău s-a făcut scrum în mai puţin de o oră, în urma unui incendiu cauzat de un scurtcircuit. 

Potrivit actelor de proiectare a mansardei, construcţia trebuia să aibă gradul 2 de rezistenţă la foc, ceea ce înseamnă că pereţii trebuiau să reziste la expunerea flăcărilor în jur de 90 de minute, dar nu a fost aşa. Flăcările s-au extins cu repeziciune de la un apartament la altul, cu o viteză de 3 metri pe minut. Doar podeau a asigurat această rezistenţă şi nu a permis extinderea flăcărilor la etajul inferior.

Câteva zile mai târziu, cazul a ajuns în atenţie anchetatorilor de la Ministerul Afacerilor Interne, care au deschis un dosar penal pentru distrugerea intenţionată a bunurilor şi executarea construcţiilor fără a ţine cont de standardele de calitate. 

Pagubele de pe urma incendiului de la mansarda care-a ars de 1 mai în Chişinău au fost estimate la 10,3 milioane de lei

Primăria municipiului Chişinău a deschis un cont bancar, pentru acordarea ajutoarelor financiare familiilor care şi-au pierdut locuinţele în urma incendiului de la mansarda blocului de locuit din str. Independenţei 10/2, din sectorul Botanica, produs în data de 1 mai. 

FOTO Sinistraţii, la mila oamenilor. Mansarda din Chişinău care-a fost distrusă de flăcări va fi reconstruită cu bani din donaţii

Mansarda cu 28 de apartamente mistuită de flăcări ar putea fi reconstruită cu bani din donaţiile pe care le va strânge pretura sectorului Botanica. Autorităţile nu au anunţat alte soluţii şi caută vinovaţii de tragedie.

VIDEO Incendiul care a mistuit 28 de apartamente la Botanica s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit

Una din versiunile declanşării incendiului din strada Independenţei 10/2, care a mistuit 28 de apartamente la o mansardă, ar fi un scurtcircuit. Despre aceasta a declarat şeful Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Botanica, Aleco Sandu, într-o conferinţă de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite