FOTO Sinistraţii, la mila oamenilor. Mansarda din Chişinău care-a fost distrusă de flăcări va fi reconstruită cu bani din donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mansarda cu 28 de apartamente mistuită de flăcări săptămâna trecută ar putea fi reconstruită cu bani din donaţiile pe care le va strânge pretura sectorului Botanica. Autorităţile nu au anunţat alte soluţii şi caută vinovaţii de tragedie.

Câte un pat jerpelit într-un cămin, nişte haine adunate în grabă dintr-un maldăr primit de la oamenii veniţi să-i ajute şi buletinul de identitate. Atât le-a mai rămas locatarilor din mansarda care-a ars joia trecută în sectorul Botanica al Capitalei.

La ultimul etaj, în holul cu pereţii înnegriţi, tavanul prăbuşit şi uşile îndoite, un bărbat trecut de 60 de ani adună într-o sacoşă, cu lacrimi în ochi, hainele curate pe care le găseşte în camerele unde, până săptămâna trecută, era apartamentul fiicei sale. „Joi după-amiaza strângeam rufele de pe funie, fiindcă fata mea era plecată. Una dintre nepoţele, care era la etaj, mi-a spus că simte fum şi am urcat imediat la ea. Când am văzut flăcările, am luat fetiţele am ieşit afară. Ginerele meu a luat 25.000 de euro de la părinţi pentru apartament şi a mai pus deasupra ca să-l aranjeze înăuntru. Praful s-a ales de locuinţă“, spune bărbatul, printre lacrimi.

Şi-au pierdut actele în incendiu

La câteva zeci de metri distanţă, patru familii au fost cazate în condiţii modeste, în căminele Gimnaziului-internat nr. 2. „Am luat apartamentul cu banii mei şi cu economiile mamei. Actele locuinţei s-au făcut scrum, cu tot ce era în ea. Nu ştim unde să ne ducem“, susţine şi Olga Denisov, o vânzătoare de 35 de ani. „Am dat 26.000 de euro pe apartament. Era cea mai ieftină locuinţă pe care-am găsit-o în 2010. Paşaportul, certificatul de naştere românesc şi toate actele casei au ars“, mărturiseşte şi Victor Bacalîm, de 27 de ani, proprietarul unuia dintre cele 28 de locuinţe mistuite de flăcări.

„Mansarda avea toate aprobările de la Inspecţia de Stat în Construcţii şi de la pompieri. Am acceptat s-o facă fiindcă directorul firmei de construcţii a spus că ne repară şi acoperişul. Acum nu mai răspunde la telefon“, declară şi administratorul blocului, Ludmila Tofan, adăugând că proprietarii nu şi-au asigurat locuinţele şi că vor să-l acţioneze în judecată pe antreprenorul mansardei.

Bani pentru mansardă

Specialiştii de la Departamentul Situaţii Excepţionale susţin că investighează cauzele care au stat la izbucnirea flăcărilor, iar locatarii afirmă că incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit. În urma şedinţei de sâmbătă a Comisiei pentru situaţii excepţionale a sectorului Botanica, edilii au hotărât ca astăzi să fie deschis un cont bancar pentru donaţii, banii obţinuţi fiind ulterior direcţionaţi către reconstrucţia mansardei. O comisie formată din toţi reprezentanţii serviciilor abilitate evaluează pagubele. În perioada următoare, specialiştii Primăriei Chişinău vor verifica starea tuturor mansardelor date în folosinţă în ultimii ani şi a celor aflate în proces de construcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite