Legea care a nemulţumit mamele, sub lupa Consiliului Antidiscriminare

0
0

Consiliul Antidiscriminare s-a autosesizat după ce mai mulţi părinţi au protestat vineri, 7 martie, în faţa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, împotriva modificărilor potrivit cărora mamele vor primi mai puţini bani pentru îngrijirea copiilor.

“Consiliul observă că aceste completări şi modificări limitează dreptul la prestaţii de asigurări sociale în baza genului, averii, statutului matrimonial, maternităţii, originei sociale, vârstei, dizabilităţii, deşi acestea sunt criterii protejate de discriminare, iar acest proiect de lege nu a fost supus consultării la Consiliul pentru prevenirea şi emilinarea discriminării şi asigurarea egalităţii înainte de a fi adoptat”, se arată într-o notă de autosesizare a Consiliului.

Modificările care dezavantajează tinerele mame au fost aprobate la sfârşitul anului trecut şi urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2014. Printre acestea se prevede şi faptul ca indemnizaţiile pentru maternitate să fie calculate în baza venitului mediu obţinut timp de un an, şi nu şase luni cum a fost până în prezent. Totodată, dacă mama aflată în concediu de maternitate îşi reia activitatea de muncă, indemnizaţia se anulează sau poate lua 50% din salariu, dar va putea lucra doar patru ore pe zi.

Luni, 10 martie, reprezentantele grupului de iniţiativă a protestului urmează să se întâlnească cu conducerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În cazul în care autorităţile nu vor anula legea în vigoare, tinerele mame au anunţat că ar putea ieşi din nou la proteste.
 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri