Câteva zeci de femei cu copii în braţe şi-n cărucioare au protestat la Ministerul Muncii împotriva modificării formulei de calcul a îndemnizaţiei pentru maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele mame şi-au exprimat nemulţumirea faţă de noua formulă de calcul pentru incapacitatea temporară de muncă, care va intra în vigoare la 1 aprilie şi care prevede ca indemnizaţiile pentru maternitate să fie calculate în baza venitului mediu obţinut timp de un an şi nu 6 luni cum a fost până în prezent.

Noua formulă mai prevede că dacă mama aflată în concediu de maternitate îşi reia activitatea de muncă, indemnizaţia se anulează sau poate activa cu 50% din salariu, astfel încât, în cazul în care mamele vor dori să revină la muncă, vor putea lucra doar patru ore pe zi. 

Femeile care au protestat azi la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţin că modificările operate le lezează grav drepturille şi nu sunt gândite pentru stimularea natalităţii, ci vor duce la diminuarea acesteia. "Sistem de protecţie socială de rahat. Taie din alocaţiile copiilor pentru a da în continuare ajutor social beţivilor, ei doar sunt viitorul acestei ţări', a scris Victoria, una dintre mamele nemulţumite, pe pagina sa de Facebook. 

La protest s-au alăturat şi sindicatele. Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, s-a arătat îngrijorat de modificările operate la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi consideră că acestea sunt în detrimentul mamelor.

„Creşterea celui de-al doilea copil se pare că va fi şi mai dificilă, în cazul în care bebeluşul apare când mama creşte primul prunc. Cum poţi să creşti un copil cu 30 la sută din 1.400 sau 1.700 de lei? Este o bătaie de joc”, a spus şi Doina Pânzaru, proaspătă mămică, citată de Europa Liberă.

Luni, 10 martie, reprezentantele grupului de iniţiativă a protestului se vor întâlni cu conducerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În cazul în care autorităţile nu vor anula legea în vigoare, tinerele mame au anunţat că ar putea ieşi din nou la proteste.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite