Lavrov acuză Occidentul că va folosi Rep. Moldova în „războiul hibrid” cu Rusia. Reacția Chișinăului

0
Publicat:

În marja reuniunii ministeriale OSCE, Serghei Lavrov a declarat că Rep. Moldova este pregătită de Occident să fie următoare victimă în războiul hibrid purtat cu Rusia. Chișinăul a reacționat prompt catalogând declarația o continuare a „acțiunilor ostile” venite dinspre Moscova.

Serghei Lavrov a făcut declarațiile în marja reuniunii ministeriale OSCE. FOTO: Arhivă
Serghei Lavrov a făcut declarațiile în marja reuniunii ministeriale OSCE. FOTO: Arhivă

,,Bruxelles-ul condus de NATO și Uniunea Europeană a torpilat atunci fără ceremonie actul parafat deja de Chișinău și Tiraspol, iar acum omoară și formatul 5+2 (n.r.-privind reglementarea conflictului transnistrean), ultima încercare comună care rămâne privind rezolvarea diferendului transnistrean. În realitate, Republica Moldova este pregătită următoare victimă în războiul hibrid lansat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat Serghei Lavrov. 

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au reacționat la aceste declarații, solicitând Rusiei retragerea imediată a trupelor ruse din Transnistria. 

„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de țara noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări. Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns totuși la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru - clar și tranșant - va fi înțeles și de el: Republica Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu.

Amenințată în repetate rânduri

Republica Moldova, ţară candidată la Uniunea Europeană de anul trecut, a fost amenințată în ultimii doi ani de mai multe ori cu scenariul ucrainean de Rusia.

În același timp, Federață Rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate tone de muniţii. Chișinăul a solicitat în repetate rânduri retragerea contingentului, dar Moscova a refuzat să facă acest lucru, susținând că armata rusă asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite