La Sala cu Orgă vine Mărțișorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa georgiană Rustavi. Foto: Sala cu Orgă
Trupa georgiană Rustavi. Foto: Sala cu Orgă

Odată cu primii ghiocei, primăvara vă aduce și cele mai bune spectacole. Mâine, Sala cu Orgă își deschide ușile pentru primul concert din cadrul Festivalului Mărțișor 2012.

În seara de 1 martie, pe scena instituției va urca pianistul Evgheni Mihailov, solist al Filarmonicii din Moscova. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Națională de Cameră, alături de prim-dirijorul Cristian Florea. Evgheni Mihailov este renumit nu doar prin cele peste 400 de concerte pe care le-a susținut, dar și prin numeroasele cursuri de master-class pe care le-a dat în toată lumea.

Vineri, pe 2 martie, începând cu ora 18.00, moldovenii vor avea ocazia să asiste la un show de excepție interpretat de trupa georgiană Rustavi. Faimosul ansamblu de muzică și dansuri populare a fost fondat în 1968, având scop renașterea folclorului și muzicii bisericești georgiene și întrunind voci unice capabile să realizeze partituri extrem de complicate. Corul a înregistrat 20 de albume și a susținut peste 3.000 concerte.

La fel de inedită va fi și participarea a doi chitariști spanioli, Anabel Montesionos și Marco Tamayo. Anabel este populară pe tot mapamondul și în special la ea acasă, unde fiecare spaniol îi cunoaște istoria. Fiind un copil-minune, tânăra a susținut primul său concert de chitară la doar 11 ani. Colegul său, Marco Tamayo, este de origine cubaneză, fiind supranumit de italieni drept „Regele chitarei". Cei doi muzicieni cu renume vor cânta la Chișinău pe data de 7 martie.

RECITALURI TRIGON ȘI CONCERTINO

Dintre artiștii autohtoni, la Mărțișor vor lua parte formațiile Trigon și Concertino. Băieții de la Trigon, acompaniați de violonistul Anatol Ștefăneț, vor cânta pe 4 martie, în aceeași zi cu Trio Janusz Prusinowski, musafiri din Polonia. Colectivul avangardist este cunoscut prin propriul stil de interpretare, îmbinând muzica arhaică de dans cu procedeele moderne.

În ultima zi de Festival, pe 8 martie, pe scena Sălii cu Orgă vor urca acordeoniștii de la Concertino, format din nouă artiști de valoare. Printre oaspeții din afară se mai numără cvartetul Komitas (Armenia), organistul Matthias Eisenberg (Germania) și duetul Paris Moscow (Rusia-Franța).

Spectacolele de la Operă

Și la Teatrul Național de Operă și Balet vine primăvara. Cea de-a 46-a ediție a Festivalului Internațional Mărțișor 2012 va debuta pe 1 martie cu opera „La Boheme", de Giacomo Puccini. Spectacolul reprezintă un emoţionant poem de dragoste plin tandreţe şi lirism care are loc în secolul 19. Pe durata festivalului, publicul va mai avea ocazia s-o admire pe soprana de excepţie Olga Busuioc, alături de italianca Anna Corvino. Pe 9 martie, iubitorii de balet sunt invitați la „Spăgătorul de nuci" de Piotr Ceaicovski, poveste care se va desfăşura sub bagheta dirijorului Svetlana Popov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite